Terreng

Een samenwerking tussen de Hongaarse drummer Balazs Pandi en de Noorse Jon Wesseltoft, die zijn hand niet omdraait voor computers en elektronica maar net zo goed met een hele waaier aan akoestische instrumenten overweg kan, wekt uiteraard onze nieuwsgierigheid.

Pandi staat erom bekend graag met anderen samen te werken, en met niet van de minsten. Mats GustafssonThurston MooreLee Ranaldo en Keiji Haino vormen maar een greep uit zijn muzikale vriendenkring. Wesseltoft speelde onder meer met Maja S.K. RatkjeC. Spencer Yeh en in het project The Deathtrip. Beiden hoeven aldus niet voor elkaar onder te doen en zijn aan ‘Terreng’ te horen, aan elkaar gewaagd. Een nummer per plaatkant, ‘Soft Close-Up’ en ‘Refractions’ getiteld. Het album is een verderzetting van hun eerdere samenwerking ‘Infinite Vice’, dat vorig jaar verscheen als cassette bij The Tapeworm. Vrije improvisatie vormt het sleutelbegrip bij de twee stukken, die soms aanschurken bij noise maar dat net zo goed doen bij drones.

Het eerste stuk is rustiger van toon dan de ommekant. Het duo lijkt elkaar nog een beetje te moeten verkennen alvorens voluit te gaan. Zodoende lijken beiden individueler bezig op de A-kant, terwijl de B-kant hechter klinkt, gebondener en tegelijk een stuk luidruchtiger.

Net dit verschil tussen de twee stukken maakt ‘Terreng’ tot een geslaagd werkstuk. Dit is niet pielen om te pielen maar puur vakmanschap van twee doorwinterde improvisatoren. Beiden mijden ritme en melodie, wat niet stoort omdat er beiden een heel rijk palet aan klanken tevoorschijn toveren met elektronica en het onconventioneel bespelen van het drumstel. Een wonderlijk luisterspel is het resultaat.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Jon_Wesseltoft__Ba_Terreng
geplaatst:
ma 13 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!