Agenda

Summer Bummer Festival


za 23 sep - zo 26 aug

De Studio, Antwerpen

De zomer zit er bijna op, dus je kunt de non-discussie over de vraag vraag of gitaren al dan niet dood zijn, en of dj’s de toekomst van festivals zijn stilaan laten rusten. Op Summer Bummer editie III wordt dat soort hokjesdenken met plezier de nek omgewrongen.

Verwacht een divers programma, met improvisatie als rode draad, maar schrik niet als u naast het meest edgy materiaal uit de hedendaagse vrije jazz scene, ook geconfronteerd wordt met een elektronicapionier die de Ramones ontdekte, of met Editions Mego-beats. Wij maakten alvast een kleine selectie uit het aanbod.

Zaterdag

Een constante in de Summer Bummer programmaties tot op heden (en in de Oorstof programmatie tout court) is dat zowel jonge lokale honden als internationale toppers en veteranen geprogrammeerd worden. Zo opent op zaterdag Kreis, een jong Antwerps trio, waar we niet veel van afweten, behalve dat de Oorstoffers hen hebben ontdekt in de Audioplant, een Antwerps undergroundhol waarvan we hopen dat het snel weer die broeihaard van talent was die het tot voor kort was. Sanskriti Shrestha stamt uit een Nepalese percussiedynastie, maar opereert sinds enkele jaren vanuit Oslo. Wie vorig jaar in de Gentse Vooruit op Eastern Daze was, heeft daar wellicht net als wij zijn definitie van het woord ’tabla’ lichtjes bij dienen te stellen. Vandaag speelt ze in duo met de Noorse drummer Andreas Wildhagen (Large Unit) en dat is een première.

M(h)ysteria vervolgens is een trio rond Portugese Brusselaar Giovanni Di Domenico, die zich omringt door de jonge Belgische ritmetandem Laurens Smet en Jakob Warmenbol. De Duitse klankkunstenares Limpe Fuchs speelt samen met beeldend kunstenaar / muzikaal geweldenaar / onontdekt schlagerwonder Gerard Herman achter de hoek in de Sint-Joriskerk. Veel verder dan dat “het alle kanten uitkan” gaan we ons niet wagen in onze voorspelling.  Up next: Chicagezen Jim Baker en Frank Rosaly (Joshua Abrams And Natural Information Society) spelen in trio met de Zwitserse rietblazer Christoph Erb.

Dé topact van zaterdagavond werkt ooit met Luciano Pavarotti, ontdekte The Ramones en produceerde de debuten van die laatsten én van Suicide en Blondie. Maar ook The Fall en Jeffrey Lee Pierce deden beroep op Leons productiekunsten. De laatste jaren houdt Leon zich hoofdzakelijk bezig met klassieke muziek. In die hoedanigheid had hij zelfs een vinger in de pap bij de soundtrack van de remake van ‘The Karate Kid’. Gelukkig voor u en ons brengt hij vanavond – samen met Cassell Webb – ‘Nommos’, zijn prachtige elektronische plaat, in 1981 uitgebracht werd door John Faheys Takoma records. Niet schrikken als die vuvuzela-geluiden de zaal inknallen!

De Oostenrijkse Philipp Quehenberger (met releases op o.a. Editions Mego) treedt zaterdag én zondag op. Op zaterdag sluit hij af in de Rotonde, en hij doet dat wellicht met improvisatie waar je op kunt dansen. Begin die spontane moves dus maar al in te studeren. Op zondag speelt Quehenberger in duo met drummer Diddi Kern.

Zondag

Hanne De Backer moet één van de artiesten zijn die al het meest op een Oorstofpodium speelde, zo stond ze vorig jaar nog in trio met Farida Amado (Nystagmus, Cocaine Piss) en Audrey Lauro (Champ d’Action), vandaag breidt ze Gabbro – haar duo met Marc de Maeseneer uit met Agnes Hvizdalek en de Antwerpse bas-explorator Raphael Malfliet. Mette Rasmussen maakt tegenwoordig goede sier als part-time lid van Godspeed You! Black Emperor, maar houdt er daarnaast natuurlijk nog haar eigen saxofoonpraktijk op na. Met lokale vuurbal Dennis Tyfus vormt ze het duo Bazuinschal, waarvan vanavond het debuut – ‘Bazuingeschal’ wordt voorgesteld, in gelegendheids trio met niemand minder dan Joe McPhee. McPhee is één van de laatste freejazzgroten die nog steeds concert na concert en plaat na plaat op het scherp van de snee blijft opereren, ondanks zijn 78 lentes. Terwijl veel generatiegenoten vooral festivals afdwijlen om hun eigen klassiekers te hernemen, is de kans nihil dat McPhee in een noot-voor-noot renditie van zijn klassieke ‘Nation Time’ uitbarst – daarvoor gaat hij natuurlijk niet de confrontatie met Rasmussen en Tyfus aan en bovendien is McPhees urgentie nog steeds te groot om in herhaaloefeningen te vervallen. Afsluiter The Founder Effect bestaat uit Alan Wilkinson, Pat Thomas, John Coxon (Spring Heel Jack) en Steve Noble, die vanavond zijn vierde Summer Bummer concert komt spelen – op de eerste editie speelde hij al met Stephen O’Malley als St. Francis Duo. Dat is op zich al een aardig indrukwekkend kwartet, maar ze sluiten de zondagavond af met J. Spaceman (Spacemen 3, Spiritualized) in hun rangen.

Meer

Omdat beleving zo belangrijk is op festivals anno 2018, valt er ook weer heel wat te beleven nààst de podia. Of wat dachtje van huisbereid eten (wie foodtrucks wil, gaat maar naar een foodtruckfestival, dat bestaat vast ook in Antwerpen), een filmprogrammatie met documentaires over o.a. Bill Orcutt, Ignatz en Milford Graves en een platenmarkt.

Koen Vandenhoudt en Christel Kumpen stelden voor de gelegenheid een Mixtape Monday samen, die vind je hier terug

Volledig programma en tickets: www.soundinmotion.be


Reacties