Stone Tape

Het Italiaanse Yard Press is een kleine uitgeverij die zich focust op het uitbrengen van experimentele publicaties en creatieve uitingen uit de ondergrond. Yard Press spitst zich daarbij niet alleen toe op het uitbrengen van kunstzinnige publicaties in boekvorm, maar gaat ook in zee met muzikanten die in onderling overleg, meer een intense samenwerking eigenlijk, een nieuw werk willen creëren dat past binnen de omkadering van de uitgeverij.

Giandomenico Carpentieri is de curator van het muzikale luik en deze keer kwam hij terecht bij Stephen Lawrie, de oprichter van The Telescopes. Dat werk is bij voorkeur een conceptueel geheel, waarbij de creativiteit en de drang naar het proberen van iets nieuws, alleen maar wordt aangemoedigd.

‘Stone Tape’ vertrekt vanuit de Stone Tape Theory van Thomas Charles Lethbridge uit 1961. De man was archeoloog, onderzoeker en parapsycholoog die het idee ontwikkelde dat levenloze materie energie kan opslorpen van levende wezens en dat die mentale energie, vrijkomend bij emotionele of traumatische gebeurtenissen, op de een of andere manier kan worden opgeslagen in materie en gereproduceerd of gebruikt worden indien nodig, als de omstandigheden waarin het moet gebeuren, aan enige voorwaarden voldoen.

Lawrie vertaalt die theorie naar zes ietwat zweverige nummers (tja, met een theorie als voorgaande) die eigenlijk niet zo veraf liggen van het normale werk van The Telescopes. In psychedelica gedrenkte drones met wat noise-elementen en de dromerige stem van Lawrie, die met dit inmiddels tiende album sinds debuut ‘Taste’ uit 1989, geen behoefte heeft aan concepten en theorieën om een degelijke plaat te maken. Gewoon luisteren dus, en de rest negeren.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
TheTelescopes_StoneTape
geplaatst:
zo 12 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!