Geluid

Teho Teardo & Blixa Bargeld

Still Smiling


Artiest:Teho Teardo & Blixa Bargeld
Titel:Still Smiling
Label:Specula
Distributeur:Import

Artiest:Teho Teardo & Blixa Bargeld

www.neubauten.org/sites/default/files/artwork/spring_teardo_bargeld.png

Vier jaar geleden, toen hij een album maakte met beeldend kunstenaar en elektronicamuzikant Carsten Nicolai/Alva Noto zorgde Blixa Bargeld al voor een verrassing. En zijn huidige samenwerking met de Italiaanse filmcomponist Teho Teardo – die overigens in het verleden met groepen als Nurse With Wound, Cop Shoot Cop en Painteens samenwerkte – lijkt een logisch, zelfs bijna onvermijdelijk vervolg. In de samenwerking met Nicolai was Bargeld gek genoeg de meest ‘traditionele’ muzikant, wat tot enkele prachtige, maar excentrieke stukken leidde. Bij Teardo zou hij zijn hele muzikale Neubauten idoom gewoon achter zich kunnen laten – maar doet dat, eigenzinnig als hij is, ook weer niet. En Teardo, een man die in Italië reeds de nodige onderscheidingen voor zijn filmwerk heeft ontvangen, liet zich graag uitdagen.
De eerste samenwerking van het duo vond alweer een jaar of vier geleden plaats, toen Teardo Blixa vroeg mee te werken aan een song die hij voor de Italiaanse film ‘Una vita Tranquilla / A Quiet Life’ schreef. Dat nummer is ook op het vorig jaar verschenen ‘Still Smiling’ te vinden en het is gelijk één van de toegankelijkste stukken van de plaat. Omlijst door strijkers, elektronica en baritongitaar zing Blixa ongeveer zoals Leonard Cohen in ‘First we take Manhattan’. En dat is mooi. Dat werkt. De twee waken er echter voor om die gimmick een album lang uit te melken – alleen in ‘Alone with the Moon’ – een cover van een Tiger Lillies-song – kruipt Bargeld nog even fraai in een soort Lee Hazlewood rol. Maar dat is dan ook wel een adembenemend liedje.
Verder blijft het merendeels bij zijn karakteristieke ‘ praatzang’, die ook in veel Neubautensongs te horen is terwijl Teardo hem omlijst met pulsieve en minimal-achtige strijkers-arrangementen. Blixa zingt in het Duits, Engels en Italiaans en verontschuldigt zich in het openingsnummer – Mi Scusi! – al direct dat hij die laatste taal eigenlijk niet beheerst.
Half april verscheen onder de titel ‘Spring’ ook een ep met vijf nieuwe tracks die merendeels in het verlengde van het album liggen. Opvallendste song is een cover van ‘Crimson & Clover’ van Tommy James and the Shondells uit 1968. Daarnaast zingt Bargeld echter ook de Italiaanstalige versie die onder de titel ‘Soli Si Muore’ in 1969 in Italië een nummer éën hit was voor Patrick Samson. En dat is toch wel een hoogtepuntje.
Teardo en Bargeld zijn 11 mei aanstaande live te zien in de Stadsschouwburg in Brugge en 12 mei in De Duif in Amsterdam.


Meer lezen? Ben je abonnee, log rechtsboven in om meer te lezen. Abonneer nu om toegang te verkrijgen!

 

Gonzo (circus) streeft naar de betere culturele journalistiek. We willen liefhebbers en professionals inspireren en impact creëren. Jullie positieve feedback en likes vormen een belangrijke duw in de rug om door te gaan. Maar er is meer nodig. Steun ons nu met een abonnement!

 


Lees hier meer over delen & copyright

Reacties