Steve Jobs

Het zijn twee jongensboeken, al is er slechts eentje zo geschreven. Twee boeken over revolutionairen. De één ontketende met zijn Facebook de revolutie van de sociale netwerken, de ander leidde met Apple de ene na de andere revolutie. Die laatste is natuurlijk Steve Jobs, geestelijk vader van Apple en in die functie fulltime revolutionair. Van de Graphical User Interface naar iPod, iPhone en iPad, met een tussenstop voor een animatierevolutie bij Pixar. Steve Jobs is een mythisch, charismatisch en onberekenbaar fenomeen. Vandaar dat ‘Steve Jobs’ niet de eerste biografie is over Mr. Apple en zeker niet de laatste.
‘Inside Steve’s Brain’ en ‘The Second Coming Of Steve Jobs’ zijn belangrijke boeken over Jobs. Of wat te denken van ‘The Perfect Thing’? Een boek over alleen de iPod en daardoor net zo goed een boek over Jobs, die zich altijd overal mee bemoeit, de meest vreemde eisen stelt en medewerkers geregeld tot wanhoop drijft. Die elementen komen ook terug in het boek van Richard Borgman, Kim Bos en Bas Roestenberg. Al schreven zij het boek niet vanuit Silicon Valley, hebben ze niet de mensen rondom Jobs gesproken en al zeker niet met het fenomeen zelf. Dat heeft iemand als Steven Levy, die ‘The Perfect Thing’ schreef, op ze voor. Die interviewt Jobs al sinds de jaren tachtig en schetst via de ontwikkeling van de iPod een beter beeld van Jobs dan de drie Nederlandse auteurs.
Een schrijver als Levy gaat een stuk dieper dan de drie Nederlandse biografen. Hij onderzoekt de geheimen van Apple’s coolheid, de impact die het op de maatschappij heeft en de toevoeging van de apparaten in onze cultuur. Dat mist allemaal in de biografie over Steve Jobs. De drie Nederlandse auteurs hebben hun huiswerk keurig gedaan. Alle feiten en cijfers over Apple en Jobs staan netjes op een rijtje. Het wordt er helaas niet spannender van. En dan mist er ook nog eens een hoofdstuk over de iPad. Kan ook haast niet anders met een revolutionair in topvorm. Die ontketent een revolutie terwijl jij net met je boek klaar bent, vandaar dat er een iPad op de kaft van het boek prijkt, dat er op de achterkant over wordt geschreven, maar dat er in het boek met moeite een alinea tussen is geperst om de boel nog enigszins up to date te houden. ‘Hoe Steve Jobs en Apple de wereld veranderden’ is een soort Wikipedia deluxe. Veel meer dan dat er online te vinden is over Jobs, staat er niet in het boek. Het is aardig geschreven, soms wat raar opgebouwd en feitelijk sterk, maar nergens een mooi jongensboek zoals leven en carrière van Jobs toch eigenlijk zijn.

Voor dat jongensboek ben je beter af bij ‘Facebook’ van Ben Mezrich. Een prachtig verhaal over het ontstaan van ‘s werelds populairste sociale netwerk. Ook Mezrich heeft de hoofdpersoon van zijn boek, bedenker en eigenaar Mark Zuckerberg, niet gesproken. Wel kreeg hij informatie van iedereen om het computergenie heen en zo wordt een prachtig beeld geschetst van übernerd en miljardair Zuckerberg. De ondertitel had net zo goed kunnen zijn ‘hoe sociaal onhandig de oprichter van het grootste sociale netwerk is’. Want als er iets duidelijk wordt in dit boek, is het hoe laag het EQ van Zuckerberg is. De ene na de andere vriend/compagnon wordt opzijgeschoven ten faveure van zijn kindje, Facebook.
Begonnen als een experiment op Harvard in 2004 heeft Facebook inmiddels 500 miljoen gebruikers. En de rollende sneeuwbal blijft groeien. Alleen al in Nederland stapt men massaal over van Hyves naar Facebook om vrienden te volgen. Daar zit ook het grote gevaar in voor Facebook. Zoals bij Hyves is te zien, kan dat sneeuwbaleffect ook negatief uitpakken. Een lid die naar elders vertrekt, kan zo tien leden meenemen en voor je het weet, is het netwerk op zijn retour. Daarover gaat ‘Facebook’ niet, het gaat over die wilde eerste jaren geschreven als een roman.
‘Facebook’ is een boek over bedrog, miljarden dollars, rechtszaken, bravoure en nerderigheid. Een jongensboek van het beste soort. Niet voor niks wordt er aan een verfilming van ‘Facebook’ gewerkt. De film ‘The Social Network’ moet in oktober in de bioscoop verschijnen. Dikke kans dat ook in dit geval het boek beter is. Mezrich heeft er immers een jongensboek van het beste soort van gemaakt.

tekst:
Alex van der Hulst
beeld:
RichardBorgmanKimB_SteveJobs
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!