Geluid

Bosnian Rainbows

S/t

Artiest:Bosnian Rainbows
Titel:S/t
Label:Sargent House
Distributeur:Suburban

bandcamp.bosnianrainbows.com

Twintig jaar lang waren de rollen duidelijk verdeeld. Gitarist Omar Rodriguez Lopez schreef de muziek, zanger Cedric Bixler Zavala schreef de teksten. Zo ging het in emo/hardcoreband At The Drive-In en later in The Mars Volta. Een prima relatie, maar Rodriguez Lopez ging vreemd. Zijn zijproject Bosnian Rainbows slokte veel tijd op, waardoor The Mars Volta op een zijspoor kwam te staan. Dan is het uit, vond Bixler Zavala en begin 2013 werd een punt gezet achter twaalf jaar The Mars Volta en de twintig jaar durende relatie. Genoeg reden voor Rodriguez Lopez om zijn volledige aandacht op Bosnian Rainbows te storten. Ondanks dat hij altijd een grote stempel drukte op zijn bands, houdt hij zich bij deze band opvallend stil. Samen met zangeres Teri Gender Bender maakte hij al feministische garage punkrock onder de naam Le Butcherettes, drummer Deantoni Parks verzorgde eerder het slagwerk van The Mars Volta. Dat is meteen het enige dat Bosnian Rainbows doet terugdenken aan voorgaande bands. Geen hysterische, gefreakte drumpartijen en gitaarsolo’s meer. Rodriquez Lopez en co hebben de kant van de diepe, lome postpunk bassen opgezocht. Teri Gender Bender is van doldwaze puber uitgegroeid tot een zwoele spookuitvoering van Siouxsie Sioux. Vroege jaren 1980, toen de muziekwereld in het zwart gekleed liep en nergens een sprankje hoop was te horen. Opener ‘Eli’ laat die tijden herleven, met klanken zoals een band als Wire kon voortbrengen. Bosnian Rainbows borduurt verder op de postpunk en trekt het genre naar 2013. De uitkomst van de nieuwe weg van Omar Rodriguez Lopez is een positieve. Na regen komt zon is een cliché, maar in de vorm van een duistere regenboog is het wel erg aantrekkelijk.


Meer lezen? Abonneer nu en je hebt meteen toegang tot de online content en ontvangt een geschenk én een introductiekorting van € 15!


Ben je al abonnee, log dan rechtsboven in!
Op alle artikelen, recensies en andere teksten op gonzocircus.com en in het tijdschrift Gonzo (circus) berust copyright van de uitgever, auteurs en/of beeldmateriaal. Je mag wel altijd linken, met je eigen aanbeveling of met de intro van het stuk erbij.
Wil je een tekst, foto of illustratie overnemen, gebruik dan ons contactformulier en kies de optie data/reprint/booking.

Reacties