Geluid

Harry Bertoia

Sonambients: The Sound Sculpture Of Harry Bertoia

Artiest:Harry Bertoia
Titel:Sonambients: The Sound Sculpture Of Harry Bertoia
Label:Important
Distributeur:Bertus

www.importantrecords.com

Het Amerikaanse label Important Records heeft voor het beheer van de nalatenschap van Harry Bertoia een sublabel opgericht. Daarop worden met enige regelmaat opnamen van de geluidskunstenaar en metaalbewerker uitgebracht. Het lastige is dat die na de eerste set feitelijk qua muziek weinig nieuws opleveren.

‘Sonambients’, de nieuwste titel vormt daar geen uitzondering op. Het blijven natuurlijk verkenningen van metalen landschappen en vergezichten die tot de verbeelding spreken. De diepte van de complexe akkoorden is telkens weer van een verbluffende schoonheid. Maar het is de vraag of je de opnamen op dit album werkelijk kunt onderscheiden van de genoemde set. Wat ‘Sonambients’ toch zijn meerwaarde geeft, is de bijgevoegde dvd met een film van Bertoia en zijn broer Oreste die de sculpturen bespelen. Je krijgt een kijkje in de methoden die de twee toepasten om de rijke geluiden aan de objecten te ontlokken. Tegelijkertijd krijg je meer grip op het soort geluiden en timbres dat bepaalde metalen staven voortbrachten.

Het heeft onderhand iets academisch om deze uitgaven allemaal te willen hebben, maar die film maakt het dan toch weer bijzonder.

Reacties