Geluid

Kosmose

Some Little Trips To Our Fluorescent Land

Artiest:Kosmose
Titel:Some Little Trips To Our Fluorescent Land
Label:EE Tapes
Distributeur:Deeez!

www.eetapes.be

Wie de vroege jaren 1970 wil leren kennen via de consumptie van experimentele hippiegeluiden, denkt automatisch krautrock, en eindigt steevast in Duitsland bij legendarische namen als Amon Düül IIFaust en Can. Nochtans had het Europese vasteland heel wat meer te bieden, en ook (zelfs) in België stak het fenomeen de kop op.

Maar wat het instrumentale improvisatiecollectief Kosmose onderscheidt van de Grote Namen uit de scene, is dat ze geen moer gaven om tastbare bijzaken als platencontracten of songtitels. Enkel spelen telde, en liefst nooit tweemaal hetzelfde. Het is een klein mirakel dat er überhaupt iets van Kosmose bewaard gebleven is.

In 2015 bracht Sub Rosa al een dubbele retrospectieve uit (de allereerste Kosmose geluidsdrager sinds hun oprichting in 1973), en nu levert ook EE Tapes een historische bijdrage met een gelimiteerde (driehonderd stuks) dubbel-cd. Zoals gezegd, komt hier geen grote mengtafel of oplapwerk in de studio bij te pas. Plug and play terwijl een cassette of bandopnemer registreert.

Zowel wanneer Kosmose (min of meer) binnen aanvaardbare rockstructuren blijft, als wanneer ze totaal loos gaan, kunnen we Pink Floyd (hun goede zijde van de Maan) noteren als Grote Invloed.

Eigen aan Kosmose is het experimentele gebruik van synthesizers en (zelfgebouwde) elektronische apparaten, waardoor het ook niet mag verbazen dat we de groepsleden in een volgend leven individueel zullen terugvinden als avontuurlijke labelbazen (Sub Rosa, Insane), in projecten als SicBeNe GeSSeRiTM.A.L of gezellig weer samen in Pseudo Code.

Natuurlijk is Kosmose een kind van zijn Tijd (er is bijvoorbeeld een prominente rol weggelegd voor een fluit), en zijn improvisatietracks van zesendertig minuten bij momenten vermakelijker voor de trippende artiest dan voor de luisteraar. Maar deze dubbelaar bevat een schatkamer aan boeiende momenten, en zet op zeer geslaagde wijze een postuum spotlicht op een vergeten stukje Vaderlandse Muziekgeschiedenis.

Reacties