Smerigheid in Toerkonje


Vlak over de grens, in het Franse Tourcoing kon je afgelopen dinsdagavond terecht voor een portie Sludgy Black/Post Metal met Conjurer en Celeste. Voor Maxime Opsomer was de dag al veel, veel vroeger begonnen.

Dinsdag 8 maart 2022, 3u33. Onze kat braakt ons luidkeels wakker. Een hoopje spuug bestaande uit haar, slijm, kattenbrokken en verrassend veel namaakplanten ligt te stinken op een kleine twintig centimeter van ons bed. Ik stap er net niet in, kuis het op en ga terug naar bed. Wat een smerigheid om de dag mee te beginnen. Heerlijk.

Slaap hervatten lukt niet. Ik neem mijn gsm om te zien wat het socialemedialandschap mij te bieden heeft. Ik zie foto’s passeren van een show die de avond voordien doorging in La Rotonde in Sint-Joost-Ten-Node: Celeste en Conjurer. Een show die ik érg graag had bijgewoond. Post-corona een concertplanning degelijk bijhouden, lukt mij blijkbaar niet meer. Tot mijn groot jolijt zie ik echter dat de twee bands diezelfde avond nog zullen aantreden in Le Grand Mix in het Franse Toerkonje, op een kleine twintig kilometer van het bed waar ik op dit eigenste moment lig in te stinken. Vive la France!

Gezelligheid troef!

Celeste bracht eerder dit jaar nog het fenomenale ‘Assassine(s)’. Voor Conjurer boekte ik een paar jaar terug hun eerste show op het Europese vasteland. Ondertussen hebben de Britste jongens getekend bij Nuclear Blast Records. Dat de verwachtingen hoog lagen voor deze line-up, is een understatement.

Bij aankomst zien we tot onze grote verrassing dat de show niet doorging in de grote zaal van de Grand Mix maar wel in het kleinere ‘La Cantine’. Gezelligheid troef!

Om twintig na acht betreed Conjurer als eerste het podium. De muziek van Conjurer valt moeilijk te categoriseren in één vakje. Een mix van Gojira, Converge en oude Mastodon als we de hype-sticker  mogen geloven op hun eerste album ‘Mire’, uitgekomen in 2018 op het inmiddels teloor gegane Holy Roar Records. Als ik hun muziek in 1 woord zou moeten beschrijven, hou ik het bij RIFFS. Hoewel de zangstemmen van brulboeien/gitaristen Brady Deeprose en Dan Nightingale op zijn minst gezegd indrukwekkend zijn, zeker tijdens het magistale ‘Hollow’ waar Nightingale zonder microfoon de zaal gezellig volkrijst, zijn het vooral de fenomenaal smerige riffs die de band zo memorabel maken. Deze worden live zo strak en met  zo veel enthousiasme gebracht, dat de hele zaal meegezogen wordt in hun enorme muur van geluid. Volgens iemand in het publiek is de band toch niet helemaal overtuigend omdat ze op het ene moment naar Doom neigen, op het andere moment naar Death en op sommige momenten de melodieën de bovenhand laten nemen. Persoonlijk ben ik echter grote fan van een dergelijke ‘grand mix’. Veertig minuten puur genieten.

Organisch

Om half tien is Celeste uit Lyon aan de beurt. Het Franse publiek is duidelijk enthousiast om hun landgenoten in actie te zien en voor aanvang van de show is het al gezellig druk voor het podium. De band speelt een moderne vorm van Sludgy Black Metal met de nodige invloeden uit (Post-) Hardcore. Celeste is echter vooral beroemd en berucht om hun bijzondere lichtshow. De show start met enkele simpele projecties op een zwart doek. Het podium vult zich langzaamaan met pakken rook waardoor nog enkel schimmen zichtbaar zijn. De enige kleuren die gebruikt worden zijn rood en wit. De vier bandleden hebben zelf een rood (fiets?) lampje rond het hoofd gebonden waardoor de lichtshow steeds een erg organisch gevoel heeft. If it’s stupid but it works, it’s not stupid. Het is bij momenten echter moeilijk om helemaal op te gaan in de (licht-) show aangezien drie meter links van het podium een parmantige Française onder een grote lamp broodjes staat te smeren en worsten staat te draaien voor de ‘petite restauration’. Dit kan echter de pret niet drukken. De lange wachtrij aan de merchtafel na de show toont duidelijk dat Celeste kwam, zag (dankzij hun koplampjes) en overwon.

Kortom twee ijzersterke (live) bands waar we ongetwijfeld nog veel van zullen horen in de toekomst. Een concertavond vol Sludgy Black/Post Metal. Wat een smerigheid om de dag mee af te sluiten. Heerlijk.

Gezien: Conjurer + Celeste, Le Grand Mix, Toerkonje (Tourcoing), 8 maart 2022
Tekst en Foto’s: Maxime Opsomer


Reacties