Geluid

The Fall

Singles 1978-2016

Artiest:The Fall
Titel:Singles 1978-2016
Label:Cherry Red
Distributeur:Suburban

www.cherryred.co.uk

Mark E. Smith mag dan recent concerten geven vanuit een rolstoel, dat wil niet zeggen dat hij altijd maar op zijn knorrige krent blijft zitten. ‘New Facts Emerge’ is nog maar een paar maanden uit en was een behoorlijk sterk album van The Fall.

Voor degenen die nooit genoeg van The Fall krijgen, brengt Cherry Red een uitermate interessante set uit. Er zijn twee versies beschikbaar, aangepast aan de hoeveelheid geld of het fanatisme van de potentiële koper. Er is de versie met drie cd’s, die alle A-kantjes van alle singles van The Fall bevat. Inderdaad, van bij het prille begin (The Fall bestaat sinds 1976), is elke single aanwezig, ongeacht welk label die uitbracht.

De box start met ‘Bingo-Master’s Break-Out!’ en eindigt bij ‘Wise Ol’ Man’, dat in februari 2016 het licht zag. En alles tussenin natuurlijk, waaronder prijsbeestjes als ‘Totally Wired’, ‘Lie Dream Of A Casino Soul’, ‘The Man Whose Head Exploded’, ‘Mr Pharmacist’ en nog heel wat meer.

Zo is zeer goed de evolutie van de band te volgen, die zeker op cd drie (vanaf 1999) met andere genres aan het experimenteren gaat, zonder ooit de typische signatuur van The Fall te vergeten. Smiths stem natuurlijk, de cryptische teksten, de hakkerige gitaar en heel veel herhaling.

Wie gaat voor de box met zeven cd’s krijgt er een nog uitgebreider boekje bij en kan niet alleen genieten van de A-kantjes, maar krijgt er ook nog eens alle B-kantjes bovenop. En daar zitten net zo goed klassiekers tussen. We denken aan ‘God-Box’, ‘City Hobgoblins’ en ‘Lucifer Over Lancashire’.

Bovendien is zelfs het luisteren van zeven cd’s van The Fall na elkaar absoluut geen opgave. Het is genieten van de eerste tot de laatste grumpy noot. En het staat allemaal chronologisch geordend, wat deze set echt wel tot een zeer interessant hebbeding maakt.

Reacties