Wailin Storms


Vanuit het onooglijke Corpus Christi in Texas evolueerde Justin Storms muzikale soloproject tot het kwartet Wailin Storms. Recent verscheen hun tweede album ‘Sick City’ bij het Poolse platenlabel Antena Krzyku.

“Er is sinds 2005 heel wat veranderd. Oorspronkelijk was de band een trio onder mijn eigen naam, bestaande uit minimalistische drums, elektrische slidegitaar en akoestische gitaar. Vanaf 2006 trad ik op in lokale musea, galeries en concertzaaltjes in Baltimore. In 2008 verhuisde ik naar Berlijn en daarna naar Zürich. In 2010 trok ik terug naar de Verenigde Staten, naar Brooklyn. Toen veranderde ik de bandnaam in Wailin Storms. De eerste ep, ‘Bone Colored Moon’, werd in dat jaar opgenomen als duo. Opvolger ‘Shiver’ – gemaakt als trio – was een stuk steviger. Vanwege de hoge huurprijzen verhuisde ik naar Durham in North-Carolina, waar het kwartet tot stand kwam. Bassist Steve Stancryk komt uit Madison, Wisconsin, drummer Mark Oates kwam hier terecht via Baltimore en Philadelphia en grapjas/gitarist Todd Warner komt overgevlogen vanuit Mars.”

Fugazi

Alle bandleden zaten eerder in diverse andere bands, zoals 5th Column en The Bugz (Storms) en stonerdoomband Romero (Stancryk). Voor Warner zijn drie jaar bij Wailin Storms een absoluut record en Oates blijft actief naast Wailin Storms: “Ik zat in de posthardcoreband Sinatrah, en speel nu nog in Bats en Mice And The Mercators, waar ook Todd in speelt.”
Het brede muzikale palet van de muzikanten is te horen op ‘Sick City’, dat met de hulp van Kevin Ratterman – die eerder werkte met Young Widows, Emma Ruth Rundle en The Flaming Lips – live werd opgenomen. Het is een geslaagde mix van noiserock en gothic rock, waarbij vaak Bauhaus als referentie valt. De leden hebben daarbij gemengde gevoelens. Voor Warner is het een veel betere verwijzing dan die naar Danzig voor het debuut. Storms voegt daaraan toe: “Eens, en ook bands als Hammerhead, Wipers, Flesheaters, Clockcleaner en vroege Nick Cave. En alles op het Dischord-label, met als gemeenschappelijke favoriet Fugazi. Samengevat: we spelen primitieve postpunkgothicnoisenowave.”

Gouden driehoek

De streek rond Durham, Raleigh en Chapel Hill in North-Carolina wordt ook wel The Triangle genoemd. Platenlabels als Merge en Yep Rock en onafhankelijke radiostations zoals WKNC en WXDU zorgen voor een diverse muziekscene. Stancryk is enthousiast: “De labels en de radioprogramma’s geven een boost aan de regio, en trekken muzikanten aan die platen maken die in de lijn liggen van die labels en radioprogramma’s. Dat wil zeggen: veel punk, metal en americana zonder dat er sprake is van een specifiek geluid.”
Storms heeft nog enkele tips: “Vincas uit Athens is een absolute aanrader. Polvo is al een beetje bekend in Europa, maar er is nog meer: Unmaker (Richmond), Naked Naps (Raleigh), Pie Face Girls en Night Battles (beide ook Raleigh), Pipe (Durham), Bat Fangs (Carrboro) en Solar Halos (Chapel Hill).” Warner raadt Evil English aan: “Ze liggen in de lijn van Wailin Storms, al is hun geluid donkerder en gebruiken ze veel meer het contrast stil-luid.”
Recent blies Arkadiusz Grzegorz Krzyczyński (ofwel Arek) zijn label nieuw leven in. Voor Storms was dat vanzelfsprekend: “Bij ons debuut kregen we goede pers in Polen. En Arek brengt meestal albums uit van bands die we erg goed vinden, zoals Buildings, Hollywoodfun Downstairs, Buzz Rodeo en in de jaren 1990 Rhythm Pigs, Nomeansno en Headcleaner. Hij is zeer actief en Europees touren zal ongetwijfeld eenvoudiger worden.”


Dit artikel verscheen eerder in GC #142.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Sick City (Antena Krzyku, 2017, cd)
One Foot In The Flesh Grave (Magic Bullet, 2015, cd)
Bone Colored Moon (Eigen Beheer, ep, 2012)
Shiver (Eigen Beheer, ep, 2014)

Mind the Gap

Luister naar Hurricane Trashwave van Wailin Storms op MTG#129

Reacties