Skiska Skooper


“Ooit gehoord van Siska Schoeters, van die radioshow op Studio Brussel? Daar komt onze naam dus níet vandaan…” Aan het woord is Mathias Bex, zanger en gitarist van Skiska Skooper. Voor wie op zijn of haar beurt nog nooit van deze driekoppige noiserock-formatie uit Diest heeft gehoord: een nadere kennismaking.

Nog geen grote bekende in de Benelux, maar met het debuut ‘Universal Space Shifter’ dat sinds april de schappen met zijn aanwezigheid verrijkt, is het niet onwaarschijnlijk dat daar snel verandering in komt. Met een geluid dat het midden houdt tussen bands als de Butthole Surfers, Cop Shoot Cop en de Vlaamse ‘gestoorde’ noise-scene, houdt het drietal ons in ieder geval bijna een uur op de punt van onze stoel gezeten als we de cd beluisteren.
Skiska Skooper was niet altijd een trio, maar liep na de opnames van hun debuutalbum al snel tegen een probleem aan: de bas speelt een prominente rol in het geluid van de band. “Na heel wat experimenteren met effecten en versterkers om die bas uit mijn gitaar te laten weerklinken, heb ik de strijd maar gewoon opgegeven en gevraagd of Pieter-Jan (Theunis) bij ons wilde komen bassen,” vertelt Bex. Een voor de hand liggende keuze, omdat het album ook bij Theunis thuis was opgenomen. Bij dit album was trouwens alleen Bex van de huidige bezetting betrokken; de eerste drummer (Tim Martens) is inmiddels vervangen door Aaron Machtelinckx.
Qua geluid past Skiska Skooper perfect in de Vlaamse noise-scene, tussen Raketkanon, Kapitan Korsakov en Madensuyu: direct, scherp, compromisloos en met een licht gestoorde inslag. Bex zelf ziet ook wel enige gelijkenissen, maar haalt zijn inspiratie eerder uit gevoelens dan uit andere muziek. “Ik vind het heel belangrijk dat een nummer iets met je doet, een bepaalde emotie opwekt. Dat laat ik bovendien graag zo open mogelijk voor interpretatie. Jij kunt een heel ander gevoel hebben bij dat ene nummer dan ik, en dat is oké.”

De scene

Ook ziet Bex Skiska Skooper niet zozeer als onderdeel van een scene: “Ik ga niet ontkennen dat België een scene heeft (al wordt die eerder gedefinieerd door vriendschap dan door genres, ert), maar helaas bevindt die zich voornamelijk aan de andere kant van het land, in het Gentse. Als je, zoals ons, in de regio Diest-Hasselt zit, is het heel wat moeilijker om daar bij te horen. Wel hebben we een heel goede band met Pink Room, een Gentse noisepunk-band. Als je maar lang genoeg meedraait, rol je er uiteindelijk toch een keer in.” (lacht)
Met de eersteling die is uitgekomen afgelopen april, valt het te verwachten dat Skiska Skooper de komende tijd wat vaker op de bühne is te vinden, al liggen er nog geen speeldata vast. Toch is de kans groot het trio snel live te kunnen ervaren, zeker met het volgende antwoord op de vraag waarom we Skiska Skooper live moeten zien in het achterhoofd: “We geven geen garanties, maar tot nu toe kan ik me geen enkele show herinneren waar niets gek is gebeurd… Wie weet belandt mijn gitaar wel in je handen, als ik het weer eens te druk heb om op de bar te klimmen. ” Dat belooft even energiek, compromisloos en lichtelijk dwaas te worden als het album zelf.
Maar waar komt de bandnaam dan vandaan? Een random comment op Facebook, weet Bex nog te vertellen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #145.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Skiska Skooper - Universal Space Shifter (SS Records 2018)

Reacties