Verfrissende rave


In de studio en achter de draaitafels combineert LSDXOXO samples van onder andere Massive Attack, N.E.R.D en Depeche Mode met vlijmscherpe techno, breakbeats en de typische sound uit zijn geboortestad Philadelphia: Baltimore club. Na de release van ‘BODY MODS’ vorig jaar stromen de boekingen binnen en verkaste LSDXOXO van New York naar Berlijn.

Het najagen van onbekende nummers in een dj-set is een herkenbaar gevoel voor muziekliefhebbers. De herinnering aan een bepaald nummer blijft jarenlang gekoppeld aan die ene ervaring.

Zo kan ik het moment dat ik voor het eerst een nummer van LSDXOXO hoorde nog perfect voor de geest halen. Ongeveer een jaar geleden stond ik op Dour Festival te midden van een dansende menigte te genieten van de altijd indrukwekkende Ben UFO.

Terwijl laatstgenoemde een dj-set vol techno, house en aanverwanten draaide, stak er ineens een bekend pianoriedeltje de kop op. ‘Skain’s Domain’ van Wynton Marsalis. Dat is althans het origineel waar de sample vandaan komt, houseliefhebbers kennen het ook wel van Soho’s ‘Hot Music (Jazz Mix)’. Ben UFO speelde een andere herwerking van dezelfde sample: ‘Burn The Witch’ van LSDXOXO.

Technohybriden

‘Burn The Witch’ is een van die zeldzame technonummers met een gevoel voor subtiliteit, gelaagdheid en humor, die niet aan vurigheid inboet. Het is eigenlijk een soort lappendeken van verschillende al bestaande nummers.

Naast het eerder genoemde jazzriedeltje van Wynton Marsalis bestaat ‘Burn The Witch’ uit flarden Missy Elliot en fragmenten van Kylie Minogue.
Op ‘BODY MODS’ wordt ‘Burn The Witch’ vergezeld door zes even vindingrijke technohybriden. Deze enigmatische collage wordt nog intrigerender wanneer je LSDXOXO aan het werk ziet tijdens een dj-set.

Achter de draaitafels staat dan een artiest die superconcentratie op bizarre wijze combineert met flamboyante outfits met korsetten, gekleurde lenzen, vleugels en beenlange laarzen.

Baltimore

LSDXOXO gaat overdag gewoon door het leven als Rashaad Glasgow. Hij groeide op in Philadelphia, waar hij al jong in aanraking kwam met Baltimore club, een subgenre dat breakbeat en house vermengt met een vleugje ghettohouse en een snufje populaire cultuur.

Het eindresultaat is bijvoorbeeld een pompende breakbeat doorspekt met schreeuwerige quotes uit South Park, een Britney Spears-sample en een af en toe opstekende luchthoorn. Dat klinkt misschien ronduit belachelijk, maar juist die speelsheid, humor en vindingrijkheid maken het genre zo aantrekkelijk.

LSDXOXO maakte ‘BODY MODS’ in anderhalve week tijd. Aan Resident Advisor vertelt hij dat het oorspronkelijk bedoeld was als een twintig minuten durende mixtape. ‘De nummers kregen steeds meer eigen vormen, dus ben ik ze gaan uitwerken,’ vertelt LSDXOXO.

‘De volgende release staat al in de steigers, maar zal minder steunen op samples en meer op eigen composities en zang’. Een releasedatum is nog niet bekend. Wie niet kan wachten kan in oktober alvast gaan luisteren op No Bounds Festival of Unsound Festival.


Dit artikel verscheen eerder in GC #153.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

LSDXOXO - BODY MODS (Bandcamp, 2018)

Reacties