Savages


Indierockland wordt sinds een aantal jaar overspoeld door een nieuwe golf postpunkbands. Sinds midden 2012 ging de naam Savages al rond als één de bands om in het vizier te houden.

Savages

Savages

Reeds in Gonzo (circus) #112 verscheen een kritisch artikel naar aanleiding van deze ontwikkeling. De centrale vraag daarin was, of deze nieuwe generatie bands dat etiket wel waard is. De oorspronkelijke beweging ontstond tijdens de zoektocht naar een breuk met de (muzikale) tradities van de voorgaande punkperiode. Beperkt Savages zich tot referenties naar het muzikale era van de late jaren 1970 en begin jaren 1980, of is er meer aan de hand?
Begin mei verscheen Silence Yourself, het debuut van het vrouwelijke viertal Savages. Het album werd met lof werd overladen en bevat volop referenties aan, in het genre, voor de hand liggende bands als Joy Division en Siouxsie And The Banshees. De hype was de band echter al vooruitgesneld na de release van zowel de eerste single Husbands als de sterke videoclip bij het nummer Shut Up.
Savages is het geesteskind van frontvrouw Jehnny Beth en gitariste Gemma Thompson. De roots van Jehnny Beth liggen in het Franse Poitiers, waar ze werd geboren als Camille Berthomier en aanvankelijk als actrice werkzaam was. Daarna richtte ze samen met haar partner Nicolas Cong (ook bekend als Johnny Hostile) het lo-fi getinte John & Jehn op, waar ze twee albums mee uitbrachten. Tijdens een tournee door Groot-Brittani in 2010 voegde gitariste Gemma Thompson zich bij het duo, waarmee de eerste aanzet voor Savages werd gegeven.
Ondertussen richtten Beth en Cong het label Pop Noire op. Ze brengen platen uit in een kenmerkende stijl, met muzikale referenties aan de jaren 1980 en de vormgeving haast onveranderlijk in sterke zwart-witbeelden. Uit een interview in de Britse krant The Guardian blijkt de sterke verbondenheid die Beth, in tegenstelling tot de andere bandleden, heeft met haar eigen label. Daarnaast maakt de groep daar duidelijk dat ze een groot onderscheid maken tussen het imago dat ze op plaat en het podium neerzetten, en hun vrije tijd. De bandleden switchen van losjes en ontspannen naar stuurs en streng zodra het officile interview start.
Savages brengt op het sterke debuutalbum een eerbetoon aan het oorspronkelijke postpunkgeluid. Ook live konden ze ons al een keer overtuigen. Twijfel blijft echter geboden. Of ze de hype van de laatste maanden zullen overleven, zal afhangen van de oprechtheid waarmee ze het album maakten. Een hoofd vol vragen blijft over. Eerbetoon of geconstrueerde werkelijkheid? Of gewoon vier vrouwen die een plaat maakten vanuit een oprechte muzikale passie voor het genre, niets meer of minder?


Dit artikel verscheen eerder in GC #116.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Savages - Silence Yourself (Pop Noire/Matador, 2013)
Savages - I Am Here (Pop Noire, 2012, 12 inch, live EP)
Savages - Flying To Berlin b/w Husbands (Pop Noire, 2012, 7 inch)
John And Jehn - S/t (Faculty Music Media, 2008)
John And Jehn - Time For The Devil (Na

Bibliografie

www.guardian.co.uk/music/2013/may/03/savages-audience-post-punk

Reacties