Geluid

Spirit & Form

S/t

Artiest:Spirit & Form
Titel:S/t
Label:JJ Funhouse

www.jjfunhouse.com/catalogue/jj019

De Antwerpenaren Bent von Bent (Ōgon Batto) en David Edren (DSR Lines) runnen samen het tapelabel Hare Akedod. Tot een paar jaar geleden waren de twee onder die naam ook actief als muzikaal duo, waarbij ze zich -ruwweg omschreven- in de elektroakoestische ruimte begaven: Edren bestierde vooral de synths en von Bent ging met fluiten, zithers, gitaar en gemanipuleerde stem aan de slag.

In 2017 schakelde het duo over op de naam Spirit & Form en lieten ze het akoestische aspect voor wat het was om volledig op synths terug te plooien. Ze vervingen improvisatie door compositie en brachten een eerste cassette uit op Hare Akedod. Een paar van de tracks van die cassette worden overigens –al dan niet herwerkt of geremastered– hernomen op deze lp met dezelfde titel. Het resultaat ligt klankmatig ergens tussen Edrens modulaire synth-exploraties en het werk van von Bent, dat een digitale interpretatie lijkt van klassieke Japanse muziek.

Maar het belangrijkste verschil met de Hare Akedod output ligt toch in het hogelijk gecomponeerde aspect. Die composities zijn op een vreemde manier bijna poppy te noemen, met veel aandacht voor melodie, ritmes die nét niet tot dansen aanzetten, maar de thermometer van je gemoed wél een fiks stuk de hoogte injagen. Zo is er bijvoorbeeld de titeltrack, die na een minimalistische synth-intro openbarst in een instant-klassieke melodie die uit de koker van Ryuichi Sakamoto had kunnen komen en vervolgens ‘Glider’, dat sci-fi synths serveert op een koortsig ritme. Ook goed: het new age-y ‘Effective Honing’ en het opgewekte ‘Renegade Serenade’. De clavecimbel-geluidjes van ‘Fax Cato’ hadden in de verkeerde handen een foute Eurotrance-track kunnen opleveren, maar wat Edren en von Bent ermee doen, is hoogst smakelijk. En bij het maximalistische ‘Chase’ moet iemand dringend een actiescène filmen. Lang geleden dat we nog eens zo instant-goedgezind werden, gewoon door naar een plaatje te luisteren. Dankjewel, Spirit & Form, dus!

Reacties