Geluid

Heavy Natural

S/t


Artiest:Heavy Natural
Titel:S/t
Label:Tartarus
Distributeur:

Artiest:Meglamancha

Artiest:Mathlovsky

tartarusrecords.com

Cassettes zijn al een tijdje aan een steile opgang bezig, of dat zouden we toch denken als we de stapel releases bekijken die op dat oude medium op de markt wordt gebracht.

Het gaat dan ook niet om bepaalde genres die voor tapes kiezen. Het lijkt eerder een alom om zich heen grijpend verschijnsel te zijn van mensen die op een goedkope manier hun muziek aan de man willen brengen. De oplages zijn dikwijls klein (iedereen kan toch alles digitaal luisteren), maar het blijven leuke hebbedingetjes die alsmaar meer ook artistiek (qua uiterlijk dan) een meerwaarde krijgen.

Uiteenlopende labels met uiteenlopende muziek en bands is dan ook het motto.

Heavy Natural, dat is René Aquarius (onder meer Dead Neanderthals) en Kees Peerdeman, die ook samen Cryptae vormen. Black metal vermengen met pop(-structuren) en als een heavy punkband klinken is het motto van Heavy Natural.

Acht nummers in nauwelijks twintig minuten worden er doorgejaagd, waarbij we geen tijd krijgen om tussen de nummers even te bekomen. Raggen als geen een en het is duidelijk hoorbaar dat het duo zich rot heeft geamuseerd. Honderd stuks die snel de deur uit zullen zijn, de reputatie van de vele projecten van Aquarius kennende.

Meglamancha, dat zijn Marlon Wolterink, (White Noise Studio, vast werkpaard als er opnames van Dead Neanderthals moeten worden gemaakt) en studiotechnicus Freek Philippi. Net als op de vorige tape (‘Soil’) speelt Wolterink drums en Philippi gitaar, en beiden bespelen ook een beetje van alles. Net als de muziek.

Drie nummers, twee korte en het achttien minuten durende ‘Magaira’, zwalpend tussen ambient, drones, soundscape en kunstzinnige filmmuziek. Drums en gitaar klinken, uiteraard, heel erg vervormd, waardoor het meeste als keyboards gaat klinken, maar het niet zijn. Verwacht in elk geval geen doorsnee drones bij Meglamancha, maar avontuurlijke instrumentale muziek die perfect zou passen bij een film van John Carpenter of Dario Argento.

Mathieu Mathlovsky maakt tegenwoordig deel uit van Barst maar maakt al een hele tijd onder zijn familienaam het ene al dan niet puur digitale album na het andere. Techno, jungle, breakcore en wat al niet nog vormen meestal de hoofdingrediënten. Een gezonde experimenteer- en werkdrift duwt hem alle kanten tegelijk op, waardoor hij in de Gentse scene net zo goed bij black metalbands kan opduiken als op een technoparty als deejay.

‘Nihilism Will Set Us Free’ kwam uit op dertig exemplaren, gevat in een snuff tape VHS cassette met wat parafernalia (onder meer een set tanden) om de donkere maar sfeervolle en gevarieerde elektronische klanken te ondersteunen, bevreemdende stemmetjes (Lien Moris op ‘Cephalopod Ink’) incluis. Monnik, Pui Alkerdeel (in het verschroeiende ‘God Is Dead’) en Niels Brown (Barst, Catharsis) geven eveneens acte de présence, wat dit nog meer tot een hebbeding maakt.

Reacties