Events

Rook, maar geen vuur


Monnikspijen? Check! Horrorachtige kostuums? Check! Rookgordijnen? Check ! Een hoog geluidsvolume? Check! Sunn O))) graaide woensdag weer gretig in hun trukendoos. Maar leverde hen dat ook een goed concert op? En kon het drone metal combo nog verrassen?

SUNN600x280

Het voorprogramma Lugubrum Trio in elk geval niet. Op zich is dat geen man over boord ; het drietal heeft genoeg trippy folk-jazz-metal nummers om toch een goed optreden te brengen. Maar het publiek daarvan overtuigen deed het drietal ook al niet. En dus was dit een gemiste kans voor zanger- gitarist Midgaars en de zijnen. Jammer, vooral omdat Sunn O))) hen zélf vroeg om de avond te openen. Veel muzikanten zouden een arm geven om dat te mogen doen, maar de Lovendegemenaren leken er niet zo veel zin in te hebben. De mengeling van progrock, blues, psychedelica en metal die ze speelden klonk dan ook een beetje flets en inspiratieloos. Enige lichtpunten waren het virieler klinkende duo ‘Kapitaalschuim’ en ‘De Vette Cuecken’. Maar dat kon de boel niet meer redden.

Sardonisch genoegen

Dat moest Sunn O))) dan maar doen. Het begon veelbelovend: Attila Csihar schreed alleen het podium op en met zijn – ondertussen welbekende – grafzerkstem trakteerde hij het publiek op een zowat tien minuten durende, gorgelende, onheilspellende monoloog. Langzaam zwollen de gitaren van Stephen O’Malley en Greg Anderson aan en weefden met lage tonen een monotoon en heavy klinkend klanktapijt rond de vocals van de Hongaarse black metalzanger. De beruchte geluidsstorm bleef aanvankelijk uit, maar plots ging het volume crescendo en werd het concert opnieuw niet alleen een auditieve, maar ook fysieke ervaring. Een eerste soundscape vervelde in een andere, die naar de drones vanop ‘La Reh 012’ leek te verwijzen.

Thomas Nieuwenhuizen nam met een Moog Rogue een deel van de bastonen voor zijn rekening. Tonen die O’Malley en Anderson met snerpende, feedbackende gitaarlicks én met sardonisch genoegen overstemden. Flarden uit ‘Kannon 1’, ‘Kannon 2’ en ‘Kannon 3’ schuifelden voorbij. Csihars gebrabbel werd met de minuut waanzinniger en meer en meer abstract. Fascinerend lang aangehouden akkoorden, tergend traag gespeelde gitaarriffs, snijdende noise deden toeschouwers headbangen, in slow motion. En de ogen sluiten: beelden van natuurrampen, ‘The Village’ van M. Night Shyamalan en ‘Game Of Thrones’ doemden voor ons op.

Gimmick?

Het zou wel zonde geweest zijn als we het hele optreden met de ogen toe hadden beluisterd. Zowat iedereen weet ondertussen dat een Sunn O)))- performance door de indrukwekkende muur versterkers en de monnikspijen ook een visuele ervaring is. Een theatrale zelfs : toen de groep met een blatante geluidsbrij naar het einde van het concert slenterde kwam Csihar terug het podium opgewandeld in outfit die zowel aan ‘Hellraiser’, ‘Star Wars’ als aan de latere Harry Potter-films deed denken. Toen hij met zijn handschoenen een reeks laserstralen de zaal inflitste trok hij de aandacht helemaal naar zich toe. En bezorgde hij de non-believers weer munitie: verdringt zijn performance de muziek niet te veel naar de achtergrond? En zijn die kostuums niet slechts een gimmick? Moet Sunn 0))) niet opletten om een parodie te worden op zichzelf? Hoezeer we deze band ook genegen zijn, waren dat toch vragen die zich woensdagavond uitdrukkelijk aan ons opdrongen.

En nu we toch bezig zijn : hoewel het geluidsvolume behoorlijk hoog was, misten wij tijdens de tweede helft een beetje de fysieke ervaring die toeschouwers tijdens een Sunn 0)))-passage verondersteld worden op te doen. Het leek zelfs alsof O’Malley en co. het tweede deel van het concert stiller afwerkten als de eerste. Maar misschien zijn wij gewoon muggenzifters, mierenneukers en oude zeurkousen. Want, hoewel het viertal ons in de Vooruit niet in vuur en vlam zette en wij het vuur in de vingers niet altijd hoorden, was dit toch een degelijk, vintage Sunn 0)))-concert. En dat is veel beter dan een gemiddeld optreden.

Gezien: Lugubrum Triol+ Sunn O))): 15 juni 2016, Vooruit, Gent


Dit artikel verscheen eerder in GC #132.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties