Rewire Festival 2021: De Gonzoroute


Het festival vindt dit jaar op afstand plaats. Geen fysieke concerten met bezoekers dus, maar vanuit uw luie stoel genieten van allerlei exclusieve samenwerkingen en speciale shows.

Rewire laat het echter niet bij deze lente-editie. Voor het najaar staat nóg een editie van het festival op de planning. De hoop is natuurlijk dat het tegen die tijd weer mogelijk wordt om bezoekers te ontvangen in de kerken, leegstaande panden en poppodia van Den Haag. In mei moeten we het nog even doen met een louter online festival, maar de organisatie heeft alles uit de kast gehaald om ook op afstand ervoor te zorgen dat wij als toeschouwers helemaal ondergedompeld worden in beeld en geluid.

Galya Bisengalieva

Bisengalieva is een Britse violiste met Kazachse wortels. Ze componeert haar eigen stukken en vermengt die met drones en andere elektronische klanktapijten. De manier waarop Bisengalieva neoklassiek en ambient combineert, klinkt dramatisch en urgent. De vernietiging van de natuur en ecologische crises vormen een grote inspiratiebron voor haar muziek, en haar debuutalbum ‘Aralkum’ bracht ons dan ook nogal in post-apocalyptische sferen. Op het album klinkt dit al zo krachtig dat dit ons live wel van de sokken moet blazen.

Johanna Hedva

Johanna Hedva is een beetje de vreemde eend in de bijt vergeleken met de andere vastgelegde namen. Het album ‘Black Moon Lilith In Pisces In The 4th House’ laat zich het best omschrijven als minimalistische metal. Op het duistere gitaarspel koorddanst Hedva met hun vocale acrobatiek. Het motto lijkt te zijn: mooi hoeft het niet per se te zijn, als het maar intens is. In een livesetting kan dit daarom weleens heel interessant worden.

Carl Gari & Abdullah Miniawy

Het Duitse trio Carl Gari werkt al een tijdje samen met de Egyptische zanger Abdullah Miniawy. Op Rewire stellen ze de boeiende wisselwerking tussen elektronica en Arabische zang tentoon. De ep ‘The Act Of Falling From The 8th Floor’ geeft alvast een voorproefje van wat we kunnen verwachten van het viertal. Hierop wordt iemand die van de achtste verdieping naar beneden springt bezongen. Ieder nummer staat voor een ander tafereel dat deze persoon ziet en de nummers samen vormen een indringende aanklacht tegen het huidige Egyptische regime.

Morita Vargas

Tot slot komt Argentinië naar ons toe, waar Morita Vargas in Buenos Aires haar dromerige en speelse muziek maakt. We horen op haar album ‘8’ veel verschillende instrumenten, maar Vargas’ stem is het hoofdinstrument. In een zelfverzonnen taal en bedolven onder allerlei effecten horen we haar praten, zingen en fluisteren. Haar muziek klinkt fris, origineel en vol levenslust. Wij kunnen niet wachten om ons te warmen aan de zalvende klanken die Vargas onze huiskamers in blaast.


Dit artikel verscheen eerder in GC #162.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Johanna Hedva - Black Moon Lilith In Pisces In The 4th House (Crystalline Morphologies, 2021)
Galya Bisengalieva - Aralkum (One Little Independent Records, 2020)
Morita Vargas - 8 (Eigen Beheer, 2020)
Carl Gari & Abdullah Miniawy - The Act Of Falling From The 8th Floor EP (Whities, 2019)

Reacties