Events

Antony betovert Concertgebouw


Op muzikaal gebied is het Holland Festival niet bepaald onvoorspelbaar. Drie jaar geleden speelde Antony (Hegarty) al in het kader van het HF samen met het Metropole Orkest twee avonden in theater Carré en dit jaar stond dezelfde combi in het Concertgebouw in Amsterdam.

Concertgebouw

Het werd wederom een onvergetelijke gebeurtenis, waarbij Antony het uitverkochte Concertgebouw van begin tot het einde in zijn/haar ban had. Het begint al met het langdurige daverende applaus dat hij bij binnenkomst krijgt. Hierna zet het geheel in het wit geklede Metropole Orkest aan en wordt duidelijk dat de strijkers een drukke avond zullen krijgen. Alle 15 nummers zijn op maat georkestreerd zonder ook maar een seconde pompeus te klinken. Het orkest krijgt tevens alle ruimte om zijn kunne te tonen, zoals in het fluit en viool tussenstuk van ‘For Today I Am A Boy’. Als Antony een valse start maakt in het nummer ‘Cut The World’ (tevens de titel van deze show en zijn komende album) is dit voor hem een reden zich tot het publiek te richten: “A moment to say hello”. Hij begint honderduit te praten en lijkt niet te stoppen. Hij informeert naar de politieke situatie in het land en Amsterdam en refereert aan de bezuinigingen die ook het Metropole treffen. Hij is zelfs bereid hierover met Beatrix te praten als “one queen to another”.

Ook later in het programma toont hij zich een begenadigd entertainer als hij doorgaat over het jubileum van Queen Elisabeth en al improviserend zingt over “The queen loves horses”. Deze ‘conference’ zit tussen de twee hoogtepunten ‘I Fell In Love With A Dead Boy’ en ‘You Are My Sister’. Bij eerstgenoemd nummer zie ik mijn buurvrouw een traan weg pinken. Het Concertgebouw ligt aan zijn voeten en op sommige ogenblikken is het zo stil, omdat het orkest zo zacht speelt, dat het geluid van de airconditioning een storende factor is. Het laatste nummer begint wat bluesy maar gaandeweg mogen het orkest en de excellente pianist Gaël Rakotondrabe (bekend van Cocorosie) zich uitleven in partijen die zich kunnen meten met het Concertgebouw Orkest. Als toegift wordt ‘Hope There’s Someone’ gespeeld, van de allereerste Antony langspeler ‘I Am A Boy Now’. Voor het laatst haalt ook de lichtman weer fraaie kleuren tevoorschijn in het als een soort wolk boven Antony hangende lichtobject, dat qua speelse vormgeving perfect is ingepast in het statige Concertgebouw.

 

 

 

 

 


Reacties


 1. Naam
  Lirazel
  Bericht

  …Maar toch mooie positieve recensie! 🙂

 2. Naam
  Lirazel
  Bericht

  blunder(tje…) 2: …van de allereerste Antony langspeler…

 3. Naam
  Ninavb
  Bericht

  blunder: I am a boy now…..

Er zijn geen reacties mogelijk.%d bloggers liken dit: