Geluid

Magma

Retrospektiw

Artiest:Magma
Titel:Retrospektiw
Label:Southern Lord
Distributeur:Konkurrent

www.magmamusic.org

De buitenaardse muziek van Magma (sinds 1969) blijft tot de verbeelding spreken. Niet van iedereen trouwens, er zijn nogal wat mensen die het maffe eigen wereldje, de zelfgemaakte taal, de nerveuze ritmes en de pompeuze presentatie totaal niet trekken.

Maar die zien het unieke, de schoonheid, het muzikale vakmanschap en de spirituele en ecologische boodschap over het hoofd. Afijn, de ridders van de planeet Kobaïa hebben (een gedeelte van) de mensheid weer verblijd met een mooi album, een retrospectief dat in 1980 verspreid over drie avonden werd gegeven in het Olympia theater in Parijs, met een groot deel van de muzikanten die het collectief in de jaren ervoor hadden gediend.

En dat zijn er nogal wat, de band rondom drummer en zanger Christian Vander is altijd al een duiventil van getalenteerde, voornamelijk Franse muzikanten geweest.

Op zes kanten van een kleine twintig minuten elk komen twee eerder uitgegeven albums voorbij, met lang uitgesponnen en magistraal uitgevoerde tracks die geen moment vervelen of teveel van het goede worden. Iedereen speelt op toppen van het kunnen, de stemming is opperbest en de composities zijn stralende lichtpunten in de progrock. Een Kobaïaanse hoogmis op niveau.

Het artwork van het driedubbelalbum tenslotte, is van de hand van de Amsterdamse Eva Nahon, die ooit nog bij stonerrock formatie Beaver drumde. Van ‘Retrospektiw’ zijn vijftienhonderd handgenummerde exemplaren uitgebracht, alleen op vinyl.

Reacties