Geluid

Aaron Turner

Repression Blossom


Artiest:Aaron Turner
Titel:Repression Blossom
Label:SIGE Records
Distributeur:Import

Artiest:Simon Grab


Met z’n lange baard en zwart t-shirt met print ziet Aaron Turner (SUMAC, Isis, Lotus Eaters, een beetje Circle) er nogal metal uit, maar deze Amerikaanse gitarist, grafisch ontwerper en labelbaas mishandelt zijn gitaar op een geheel andere manier. Geen snelle en harde riffs maar experimentele doodsreutels, beendergeknerp en groezelige geluidsgolven.

Bij twee van de vier nummers is er nog ruimte voor wat stilte en overpeinzing, bij de andere helft is het voor een groot deel ouderwets gillend gek dichtgesmeerd. Voor liefhebbers van noise en de mogelijkheden van de gitaar valt hier veel te genieten, maar wees gewaarschuwd: het experimentele gehalte is hoog.

De Zwitserse geluidskunstenaar en muzikant Simon Grab laat zich op Posthuman Species lekker gaan met oscillatoren, filters, analoge effecten en mixers. Het gaat hem daarbij vooral op naar zichzelf verwijzende systemen, die een eind hun eigen weg gaan tot de hand van Grab ingrijpt. En dat is te horen, er gebeurt meer dan eens iets abrupt, ongerijmd en rücksichtslos – maar wel alles meestal op een fijne beat.

De muziek ligt ergens tussen dub en leftfield house/techno in, maar klinkt nooit echt als zoiets an sich. Grab houdt het over het algemeen subtiel en vriendelijk, al knisperen er altijd wel duistere dingetjes op de achtergrond.

Reacties