Geluid

Alt-J

Reduxer


Artiest:Alt-J
Titel:Reduxer
Label:Infectious
Distributeur:PIAS

Artiest:St. Vincent


Alt-J had wel wat goed te maken na het erg wisselvallige ‘Relaxer’ uit 2017. Nu is het zo dat de band sowieso behoorlijk wispelturig is –op het debuut werden prikkelende, originele nummers net te vaak afgewisseld met standaardindiepop– maar op die derde was de spoeling wel heel dun.

Gelukkig is er nu de remixplaat ‘Reduxer’, die veel meer is dan een zoethoudertje. Althans, als je geen purist bent, want heel wat Alt-J-fundamentalisten gruwen van het feit dat er rappers meedoen. Wie wél met een open houding luistert, hoort bijvoorbeeld hoe goed de tekenfilmstem van Danny Brown bij de tekenfilmstemmetjes van Alt-J past op de heerlijke remix van ‘Deadcrush’, of hoe Little Simz‘3WW’ (een van de weinige écht sterke nummers op ‘Relaxer’) compleet naar zich toetrekt. Maar het meest geslaagd is nog wel ‘Hit Me Like That Snare [Jimi Charles Moody Version]’, waarin een volslagen mislukte garagerocker wordt omgebouwd tot een moddervette soultrack.

Alt-J heeft altijd sterk uit hiphop en elektronica geput, en nu die ingrediënten naar voren zijn geschoven, blijkt maar weer eens dat dat de échte smaakmakers van het geluid zijn.

St. Vincent daarentegen hoeft niets goed te maken of zelfs te repareren. ‘MASSEDUCTION’ (eveneens uit 2017) was een heerlijke mix van glamrock, new wave, stemmige pianoballades en ambient pop. Geen idee waarom het uitgeklede (zelfs tot aan de hoes) ‘MassEducation’ er moest komen, maar een prima niets-dan-piano-en-zang-herbewerking is het wel.

Opmerkelijk genoeg komen de glamnummers het sterkst uit de verf, in versies die je zo tussen Fiona Apple en ‘Little Earthquakes’-Tori Amos kunt plaatsen. De liedjes die oorspronkelijk al ingetogen waren komen minder goed uit de verf; uit het prachtige ‘Slow Disco’ bijvoorbeeld is alle pit gehaald. Maar als je de hits en de missers tegenover elkaar afstreept, hou je een heel aardige plaat over.

Reacties