Events

Incubate Scene Report – abstract & onstuimig Nijmegen


Om de muziekscene van andere steden dan New York of Los Angeles onder de aandacht de brengen, heeft ‘Incubate Scene Report’ in het leven geroepen. Hierbij wordt elke maand een andere stad belicht, waarbij twee bands hun muziek laten horen. Deze maand is het Nijmegen, met de bands The Dear Listeners en Dead Neanderthals.

The Dear Listeners (Foto: Sas Schilten)

Het is warm en rustig in de Cul de Sac. Vandaar dat Robert Deters en Martin Luiten van The Dear Listeners nog maar even een sigaretje roken op het terras van het Tilburgse café. Daar zit het vol, maar je ziet meteen dat de meisjes die zich in een zomerjurkje hebben gehesen, niet van plan zijn om zich naar binnen te verplaatsen voor ‘vreemde’ muziek. Als de Nijmeegse experimentalisten een uur na de geplande aanvang dan toch achter hun apparatuur kruipen, staat er een handjevol toeschouwers in de kuil van de ‘Cul’.

Twee cafétafels zijn tegen elkaar geschoven en volgepropt met apparatuur waar het Nijmeegse tweetal zinderende geluiden produceert. Melodie is er niet en ook een beat ontbreekt. The Dear Listeners zet een warme, zeer abstracte soundscape neer, waar de bebrilde heren beiden compleet in opgaan. Met de nauwkeurigheid van een chirurg aan de operatietafel draaien ze aan de knoppen. Een volgend moment komen bewegingen overeen met iemand die onder stroom staat. Deters en Luiten weten een mooie set te creëren van twintig minuten. Als dan aan het eind ook nog eens (per ongeluk) de handdroger vanuit het toilet invalt, is de set compleet.

Dead Neanderthals (foto: Sas Schilten)

Zo rustig als de set van The Dear Listeners was, zo onstuimig is die van Dead Neanderthals. De heavy jazz zoals het duo het noemt, komt nog het meest in de buurt van John Zorns Naked City, maar dan maal tien en zonder duidelijke melodie. Het aantal toeschouwers is ondertussen gestegen en staat met handen over de oren lachend toe te kijken. De terrasmeisjes in zomerjurkjes die naar het toilet lopen, kijken vol onbegrip naar het podium. ‘Dit is toch geen muziek?’ zie je ze denken. Jawel, dat is het wel. Op een heel abstracte manier. De saxofoon produceert geen melodie maar overstuurde tonen die worden overspoeld met distortion. De drummer ramt er vervolgens als een kudde op hol geslagen waterbuffels in moordend tempo doorheen. Mooi is het niet, indrukwekkend wel. Een toeschouwer waagt zich aan wat dansmoves op de intens harde jazz/grindcore. Hij stuitert door de kuil van de Cul de Sac en probeert de rest van de verbijsterde getuigen tevergeefs mee te krijgen. Hard, vreemd maar zeer fascinerend. In Nijmegen kunnen ze dus meer dan bluesrock maken en vier dagen wandelen.

Gezien: 26 juli, Cul de Sac, Tilburg (www.incubate.org)

Dead Neanderthals speelt op 7 september als voorprogramma in Les Ateliers Claus (Brussel) tijdens Gonzo (circus) presenteert: There Must Be A Gnod.


Reacties