Geluid

Farao

Pure-O


Artiest:Farao
Titel:Pure-O
Label:Western Vinyl
Distributeur:Konkurrent

Artiest:Foxtrott

Artiest:Soap&Skin


De Noorse zangeres/multi-instrumentalist Farao zou het best eens de nieuwe St. Vincent kunnen wórden, zou je op basis van ‘Pure-O’ zeggen. Ook Farao pakt, op inmiddels haar tweede album, (elektronische) pop dwars en eigenwijs aan, en dat levert een boeiende plaat op die wel wat herinnert aan nummers als ‘Los Ageless’ van St. Vincent.

Het grote verschil tussen hen is dat de Noorse veel introverter is, en haar aanstekelijke melodieën en hooks soms net te veel lijkt te verstoppen. Het zou zomaar kunnen dat ze op plaat drie nog verder in zichzelf gekeerd raakt, of dat ze er klaar voor is om de nieuwe alternatieve popprins te worden –beide heeft ze in zich. Ik hoop zelf stiekem op het laatste.

Foxtrott is al wel opvallend extravert. De Canadese zanger/producer bundelt haar drie ‘Meditations’-ep’s tot een halfuurtje van kleur verschietende elektro-pop. Ze begint atmosferisch, met dromerige zang, maar op nummer vier, ‘Better With You’, eist ze keihard de vocale hoofdrol op met een schijnwerpermoment waar menig top 40-artiest jaloers op zal zijn.

Een paar nummers later evolueert het geluid uit in even dwarse, als fijne dancetracks. Bijzonder origineel is het niet, maar wel heel goed in elkaar gezet en gewoonweg geslaagd.

De Oostenrijkse zangeres/multi-instrumentalist Soap&Skin is de moeilijkdoener van deze drie. Haar derde album, met pretentieus lange, dubbele titel, schiet alle kanten op zonder dat er echt een lijn in zit. Er is donkere, dodelijk serieuze synthesizerpop waarvoor ze leentjebuur speelt bij Suicide; op een ander moment lijkt ze de elektronische popheld van de emokids te willen worden.

Ze sluit het album af met een langgerekte instrumental die klinkt alsof ze én kosmische muziek én een soundtrack voor een achtervolging wil maken, waar een stuk koorzang op volgt; én tot slot een merkwaardige, deprimerende cover van ‘What A Wonderful World’. Soap&Skin lijkt te doen wat zíj wil en dat is fijn voor haar, maar heel wat minder voor de luisteraar: die blijft achter met los zand.

Reacties