Prostitutes


De ervaring leert ons dat even googlen naar ‘prostitutes’ niet alleen je pop-up blocker op de proef stelt. Ook je gehoorzin wordt aan een niet onaanzienlijke tolerantietest onderworpen. ‘Petit Cochon’, het nieuwe album van Jim Donadio’s alterego, verschijnt in april bij Spectrum Spools.

S_ProstitutesJim Donadio maakt onder het alias Prostitutes immers niet de meest toegankelijke muziek. Toch loopt het internet over van vernuftige metaforen die Donadios creaties catalogiseren als heilige artefacten, of zijn muziek zelfs bestempelen als cyborg sjamanisme.
De stijl van Prostitutes wordt gewoonlijk echter omschreven als technoise, hoewel Donadio die term maar niks vindt. Ik ben ook al eens bestempeld als een noise-veteraan. Waar the fuck slaat dat op? Heb ik meegedaan aan een of andere noise-oorlog? Eigenlijk hoopt hij dat elke ruimdenkende muziekliefhebber zijn muziek wel kan waarderen. Maar als er alleen techno heads en d-beat punks genteresseerd zijn: ook goed.
Twee jaar geleden verscheen de eerste volwaardige Prostitutes-release Psychedelic Black op het stabUdown-label, en vorig jaar trakteerde Donadio ons met Crushed Interior en Shatter and Lose op alweer twee nieuwe releases. Zijn volgende lp staat gepland voor april 2014 en zal verschijnen bij het Spectrum Spools, het label van John Elliott (Emeralds).
De productie daarvan heeft Donadio op een andere manier aangepakt. Terwijl ik voor een ep of een compilatie vaak vertrek vanuit n nummer en dan geleidelijk overga naar het volgende, werk ik bij een lp eerder met twee coherente blokken. Vaak werk ik weken aan een stuk door, tot zon hele kant klaar is of tot mijn muze me in de steek laat. Een plaat afwerken voor een deadline is een beetje zoals een pak fruitsap opdrinken voor de vervaldatum.
Tot slot nog een bruikbare luistertip van de man zelf: Beluister mijn muziek overal behalve in een corporate restaurant en tijdens een voetbal- of wielerwedstrijd. En luister niet naar een afzonderlijk nummer, maar altijd naar de gehele plaat. In het najaar van 2014 maakt Prostitutes de oversteek naar Europa, en in afwachting daarvan kun je nog altijd een religieuze rite in elkaar boksen ter ere van de cyborg sjamaan.


Dit artikel verscheen eerder in GC #120.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Petit Cochon (Spectrum Spools, april 2014)
Crushed Interior (Digitalis, 2013)
Shatter and Lose (Diagonal, 2013)
Psychedelic Black (stabUdown, 2012)

Reacties