Archief recensies Geluid

Plays The Louvin Brothers Songbook Vol.1Met de komst van de alles overheersende informatiecultuur is ieder mens een expert en elke muzikant een conservator. Vandaag de dag kijkt niemand er meer van op als twee gitaristen uit Amsterdam het repertoire van een christelijke close harmony band uit Alabama spelen. Het gaat hier om Sleep Gunner, bestaande uit Mark Morse en Jeroen Kimman die een album lang liedjes van The Louvin Brothers vertolken. Er bestaat een rijke traditie van Americana -en countrymuzikanten die odes brengen aan hun voorbeelden. The Louvin Brothers hebben zelf nog ‘A Tribute To The Delmore Brothers’ opgenomen, waarvan Sleep Gunner hier ironisch genoeg twee liedjes speelt. Het lijkt er echter op dat er op dit postmoderne coveralbum niet zo eenduidig sprake is van een liefde voor de muziek van de broers, maar een modernistische, conceptuele benadering tot hun materiaal. De muziek die The Louvin Brothers schreef, had een specifieke sociale functie en paste in een bepaalde tijd en cultuur. Hun veelal belerende christelijke teksten waren voor hen zowel van commercieel als spiritueel belang. Wanneer de muziek van deze tekst en inhoud wordt ontdaan, zoals Sleep Gunner dat doet, ontstaat er iets ontroerends. Morse en Kimman spelen met veel finesse en een voorliefde voor noise en distortion overstuurde, instrumentale covers met een flinke portie improvisatie. Het resultaat is een aantrekkelijke poging om in het materiaal een herbevestiging te vinden van idealen waar de mens vandaag de dag allang niet meer in gelooft. Zonder deze blijft er van The Louvin Brothers niet meer over dan het instrumentale, gruizige noise-album dat Sleep Gunner heeft gemaakt. Zoet is de weemoed naar het onbereikbare en schoon de gedoemde poging deze te bereiken.


Wil je graag verder lezen? Als je abonnee bent, log dan in rechtsboven om verder te lezen.

Je bent nog geen Gonzo (circus)-abonnee? Een jaarabonnement nemen is eenvoudig, goedkoper dan los kopen, je hebt meteen toegang tot het digitale archief en daarbovenop een t-shirt of een introductiekorting van € 15!

Tip: schrijf je in op onze e-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of volg ons op Instagram, Facebook of Twitter! 


Op alle artikelen, recensies en andere teksten op gonzocircus.com en in het tijdschrift Gonzo (circus) berust uiteraard copyright van de uitgever, auteurs en/of beeldmateriaal. Je mag wel altijd linken, met je eigen aanbeveling of met de intro van het stuk erbij.
Wil je een tekst, foto of illustratie overnemen, gebruik dan ons contactformulier en kies de optie data/reprint/booking.

Reacties