Events

“Doom It Yourself”


Afgelopen week trok onze man in Kortrijk weer naar de Pit’s. Daar zag hij het Gentse DIY-trio Gura en het Californische duo Wreck And Reference.

“Zo, dat is er weer allemaal uit”. Dat waren de gezegende woorden van Gura-drummer David Stubbe na het concert in de Pit’s. We kennen hem al vele jaren en volgen ook steevast zijn muzikale exploten. Neuthrone, Möse, Holefiller, Lectamynol en uiteraard Gura. Dat was eerst het duo Stubbe en bassiste Leentje. Tegenwoordig is het echter een trio, sinds Ludo saxofoon en gekke geschreeuwde wanklanken toevoegt.

Op hun uitstekende album ‘Caligura’ komt het triumviraat heel goed tot zijn recht. Tijdens het concert kwam de “zang” van Ludo niet zo goed door, terwijl zijn saxofoon soms te schel klonk. Een beetje jammer, want de bas en de drums klonken superbe.

De extra waanzin die een meerwaarde betekent voor Gura en door Ludo wordt ingebracht, ging door het iets mindere geluid een beetje de mist in. Al waren David en Leentje ook een beetje blij, gezien Ludo recent onzacht met een microfoon in aanraking kwam en een tand verloor. En bovenstaande titel, dat is al jaren het motto. DIY in al zijn vormen, tandenloos of niet.

Relatief

Het duo Wreck & Reference uit Sacramento, Californië kwam het nieuwe album ‘Absolute Still Life’ voorstellen. Een mooie hoes, net als die van hun andere albums, dat is een pluspunt. Het bleek meteen ook één van de weinige echt positieve dingen te zijn. Iemand die ze al eerder zag, bolde het al na een paar nummers af. Te soft in vergelijking met wat ze voorheen brachten. Te braaf ook. Uniform van den Aldi bij manier van spreken.

Met zijn tweeën zette Wreck & Reference nochtans het concert heel sterk in met industrial ritmes die ze uit hun grotendeels elektronische drums en een soort sampleding (we hebben geen verstand van apparatuur) haalden. Luid geschreeuw maakte het geluid mooi af.

Al snel kwam de klad er echter in, begonnen ze te zweven en bracht het duo bijna een poppy versie van zichzelf. Relatief natuurlijk, want pop is het uiteraard niet. Behoorlijk vervelend, dat wel. Felix Skinner en Ignat Frege smeten zich volledig, maar het mocht allemaal niet baten. Jammer.

Gezien: Gura + Wreck And Reference – De Pit’s, Kortrijk – 19 augustus 2019
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Bart Marescaux


Reacties