OORtreders Special: tips van de redactie


In deze onzekere tijden maken we een klein sprongetje in de lucht wanneer er festivals zijn die toch doorgang vinden.

Zo vindt in oktober de derde editie van OORtreders Festival ‘gewoon’ plaats in het Belgische Limburg. Een bijzonder festival met op het programma niet alleen concerten, maar ook workshops, kunstvoorstellingen en publieke praatprogramma’s.

Het OORtreders festival duurt drie dagen (23-25 oktober) en staat in het teken van het vieren van geluid. In de omgeving van het Provinciaal Domein Dommelhof bij Neerpelt wordt ruimte geboden aan artiesten vanuit zowel het buitenland als vanuit de lokale gemeenschap om ‘het onbekende’ naar voren te brengen. Dit gebeurt onder meer via dauwconcerten en deep listening-sessies. Trouw aan het overkoepelende thema ‘Changing Ecologies & New Narratives’ is er volop aandacht voor het onderzoeken van ‘niet-classificeerbare relaties tussen mens en natuur’ middels geluid.

OORtreders kiest hierbij niet (alleen) voor de bekende (oude) stemmen, maar juist voor een jong en verfrissend geluid van artiesten die de nieuwe uitdagingen voor de mens niet schuwen.

Dit klinkt allemaal intrigerend, maar allicht ook wat onduidelijk. Wat te verwachten op zo’n festival? De programmering brengt wat dat betreft alvast wat meer duidelijkheid, maar zelfs voor de doorgewinterde lezer van Gonzo (circus) zullen veel namen niet bekend klinken. Hieronder een zeer beknopte selectie uit het overweldigende totaalaanbod dat volstaat met bijzondere voorstellingen en exposities. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar de website van het festival.

Felix Blume

Geluidsartiest Félix Blume liet op zijn geweldige ‘Death In Haiti: Funeral Brass Bands & Sounds From Port Au Prince’ al horen dat hij op een prachtige en oprechte wijze kan samenwerken met mensen uit lokale gemeenschappen. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar zijn werk ‘Doors Of Listening’. Voor deze installatie heeft Blume samengewerkt met de bewoners van Pelt; zij werden in een participatief traject met verschillende workshops begeleid om zich in geluid uit te drukken. Het resultaat is een verzameling verhalen, stemmen en soundscapes van dorpsbewoners die gehoord kunnen worden door een luisterend oor tegen deuren midden in het bos te leggen.

Pak Yan Lau

Pak Yan Lau komt uit de ondergrondse scene van Brussel en heeft een voorliefde voor improvisatie en experimentatie met klanken. Tijdens OORtreders brengt zij in haar project ‘Bakunawa’ een gezelschap samen om haar eerdere project ‘Book Of Toy’ naar een nieuw level te brengen. Door ongebruikelijk instrumentarium als pendules, speelgoedpiano’s, metalen buizen en verschillende gevonden voorwerpen te combineren met harp en elektronica worden klanken onderzocht en hergebruikt in een unieke compositie.

Bouke Groen

De Nederlandse geluidskunstenaar Bouke Groen is geïnteresseerd in de relaties tussen mens en omgeving en hoe deze via onderliggende mechanismen hun betekenis krijgen. In zijn installatie op het festival maakt hij gebruik van vijf glazen kolommen die in het landschap staan en ieder een eigen geluid voortbrengen. Samen vormen deze vijf tonen een harmonie die steeds verandert en komen ze via dissonanten tot weer een geheel nieuwe harmonie.

Aya Suzuki

We zijn erg benieuwd naar de performance van Aya Suzuki. Deze Japanse percussionist is bedreven in het bespelen van de marimba, maar op het festival richt zij zich op een interpretatie van de klankvoorstelling ‘Spill’ van de Australiër Eric Griswold door te experimenteren met verschillende objecten als tempelbellen, rijstpapier, kommen, zelfgemaakte instrumenten en zo’n 30 kilo rijst. Verwacht een kinetische douche aan klanken.


Dit artikel verscheen eerder in GC #159.

Koop deze editie in onze webshop!

Live

23-25/10

Reacties