Agenda

Oorstof 2015 Brotzmann vs Nilssen-Love


wo 26 aug - wo 26 aug

zuiderpershuis, timmerwerfstraat 40, Antwerpen

EUR 13/ EUR 10

De OORSTOF-serie voor het najaar van 2015 was gepland vanaf september. Op verzoek van rietblazer en saxofonist Peter Brötzmann en drummer, percussionist Paal Nilssen-Love starten we graag een beetje vroeger. Brötzmann en Nilssen-Love zakken immers af naar de het Atelier van het Zuiderpershuis voor een driedaagse opnamesessie en voegen daar op wo 26 augustus bij wijze van uitsmijter een exclusief duoconcert aan toe. Voor deze unieke gelegenheid haalt Brötzmann enkele atypische blaasinstrumenten – denk aan de contrabasklarinet, een zeldzaam lid uit de klarinetfamilie en de bassaxofoon – van stal. Nilssen-Love op zijn beurt vult zijn drumset aan met enkele Koreaanse grote gongs en metaalobjecten.

Boegbeeld van de vrije improvisatie Peter Brötzmann treedt voor het eerst aan in de OORSTOF-reeks. Hij scoorde al in 1968 een eerste auditieve zes op de schaal van Richter met ‘Machine Gun’ in het gezelschap Han Bennink, Fred Van Hove, Peter Kowald, Evan Parker en Sven-Ake Johansson. Europa stond in een klap stevig op de wereldwijde improvisatiekaart. Op zijn 74ste grijpt hij nog steeds met beide handen elke kans om nieuwe muzikale wegen te bewandelen. Dat zal ongetwijfeld blijken op 26 augustus in duo met percussief geweldenaar Paal Nilssen-Love.

Paal Nilssen-Love bezorgde, op minder dan twee maanden tijd, de OORSTOF-bezoekers een dubbele auditieve oplawaai. Respectievelijk met Ballister op orkaankracht en met het elfkoppig improv slagschip Large Unit. Twee concerten die nog steeds nazinderen. Ook Nilssen-Love grijpt, ondanks drukke agenda’s met Large Unit, The Thing en andere projecten, elke kans om muzikale uitdagingen aan te gaan. Afspraak op 26 Augustus in het Zuiderpershuis dus voor een nieuwe spraakmakende ontmoeting in de OORSTOF-reeks.


Reacties