Events

Oordoppenpussies


Afgelopen vrijdag was het geen hoogdag voor oordoppenpussies in Kortrijk. Vandal X en Part Chimp kwamen namelijk allerlei hoeken van de noiserock verkennen.

Een kwart eeuw is het duo Vandal X al op de noiserocksnelweg aan het freewheelen. De groep heeft trouwens ook een stevige band met Kortrijk. Het duo, nu bestaande uit Bart Timmermans (zang, gitaar) en drummer Günther Liket (opvolger van Jo Boes en Dave Schroyen) brachten namelijk twee albums uit op het ter ziele gegane Kortrijkse Vlas Vegas Records (‘Instant Dislike’ en ‘All Lined Up Against The Wall’). Net als ‘God Knows’ kwam hun laatste album, ‘Vandal X’, uit op Fons. Die laatste plaat dateert alweer uit 2015, wat de band nooit heeft tegengehouden om toch zoveel mogelijk concerten te geven. Nu er begin volgend jaar een nieuwe plaat uit komt, op 9000 Records, onderdeel van Consouling, konden ze deze show uiteraard niet weigeren.

Vandal X mocht openen voor Part Chimp, een band die in het Kortijkse een graag geziene gast is, net als eerdere bands van zanger / gitarist Tim Cedar. Hij speelde namelijk voordien in fantastische bands als Penthouse en Ligament en toen we hem spraken na de show, wist hij zich nog een en ander te herinneren ook. Nieuw werk had Part Chimp evenmin voor te stellen. Hun vorige plaat, ‘IV’, hun vierde dus, dateert van 2017 en werd uitgebracht door Rock Action, zoals al hun studioplaten. Die release ging ietwat geruisloos aan iedereen voorbij, wat wellicht verklaart waarom ze weinig uit die plaat speelden. Wel hadden ze een plaat mee (alleen verkrijgbaar op vinyl) waarop demo’s en niet eerder uitgebracht materiaal staat. Het was uit dat ‘Cheap Thriller’ dat het grootste deel van hun set bestond, al wisten we dat pas na de show.

Eerst was het echter de beurt aan het Limburgse duo Vandal X. Er was bij het begin van hun set maar weinig volk in de zaal, maar dat veranderde snel. Naar het einde van hun concert waren er nog heel wat meer, en dat was ietwat verrassend. Promotor Mich Decruyenaere was duidelijk in zijn nopjes met de opkomst, die boven de verwachtingen uitsteeg voor wat toch wel een moeilijke affiche is. We verwonderden ons net als hij en vonden het dan ook ietwat jammer dat het geluid bij de show van Vandal X niet helemaal uit de verf kwam. Nochtans hadden ze een eigen geluidsman bij. We dachten in eerste instantie dat het kwam omdat we, als een van de weinigen, geen oordopjes gebruikten. Vreemd vinden we het sowieso dat mensen naar luide bands willen gaan kijken, ei zo na zouden roepen dat het luider moet, maar dan wel oordopjes in hebben. Pussies dus. Hoe hard het duo zich ook inzette, het geluid kwam als een logge brij tot ons. De dreun in de Kreun als het ware. We hoorden dat ook anderen dezelfde mening waren toegedaan in verband met het doffe basgeluid en dachten: oef, het ligt niet aan ons. Vandal X hoort scherp en snedig te klinken, met een scheurende gitaar (er is geen basgitaar). Dat bleef jammer genoeg uit. Al behouden we ons respect voor de band, waarvan we alles in huis hebben.

Part Chimp, dat na een pauze van acht jaar opnieuw in de steigers werd gezet en nog twee van de originele leden telt, had er zeer veel zin in. Het trio beklom het podium, ging er meteen hard en luid tegenaan en warmde ons op met twee behoorlijk stereotiepe noiserocknummers. Nummers waar we, in hun oeuvre dan toch, minder van houden. Ze lenen zich namelijk niet tot de freewheelende chaos waar de band wel zeer sterk in is. Die twee nummers dienden echter als een soort opwarmertje om het geluid goed af te stellen, en dat werkte nog ook. Van zodra het trio langere nummers begon te spelen, freewheelend en spelend alsof ze de stukken ter plekke improviseerden (wat niet zo was) was het één groot feest. Minder luid dan bij hun vorige passage misschien (toen was het eigenlijk een beetje te luid vonden wij), maar luid genoeg om met volle teugen te genieten, zelfs al herkenden we geen enkel nummer. Hoeft ook niet als ze lappen noiserock neerzetten die vol bezwerende herhalingen zit, als een trip zonder einde bijna. Fijn was ook om te zien hoe het Londense trio met volle teugen genoot van de enthousiaste publieksreacties en van het samen volledig uit hun dak gaan. Dat was al snel te merken na de ietwat overbodige bisnummers aan hun merchstand, waar eerder vernoemd ‘Cheap Thriller’ massaal in andere handen overging. Iedereen tevreden.

Gezien: Vandal X + Part Chimp – De Kreun, Kortrijk – 5 oktober 2018
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer


Reacties