Geluid

Various Artists

Om Unit Presents-Cosmology: Dark Matter

Artiest:Various Artists
Titel:Om Unit Presents-Cosmology: Dark Matter
Label:Cosmic Bridge

cosmicbridgerecs.com

Hunker je naar een tijdperk waar het woord Brexit zelfs nog niet op tafel lag? Naar een tijdperk met een overdaad aan sjofele Adidas truien, zware subbassen en gunfingers in onderbelichte kelders? Dan heeft Om Unit misschien de remedie voor je op de nieuwe compilatie van zijn label Cosmic Bridge.

‘Cosmology: Dark Matter’ is een veertien nummers lange tijdreis richting het Londen van 2007 (dubstep hoogdagen) en de jaren 1990 (drum ’n bass tijdperk). Toch zit deze compilatie doorweven met moderne elementen. Tegenwoordig spreekt men bij de moderne kruisbestuiving van deze genres eerder over bass music. ‘Dark Matter’ refereert dan wel naar vroegere periodes, toch is het geen nostalgisch album. Onder andere ‘Ominous’ van TMSV laat zien wat dergelijke bass music kan zijn in 2019: percussie en 2-step beats over een alsmaar aanzwellende subbas. Het finale fluitriedeltje is de verleidende kers op de taart, waar hiphopproducers jaloers van zouden worden.

Andere hoogvliegers zijn de bijdragen van Vromm, Djrum en Om Unit zelf, stuk voor stuk duister, loodzwaar en gezellig gedateerd. Daarmee is ‘Dark Matter’ gitzwarte materie die teruggrijpt naar een verleden zonder het te idealiseren, en er zelfs iets verfrissend en nieuw van maakt. Teruggrijpen naar een geromantiseerd verleden schijnt dezer dagen hip te zijn in Groot-Brittanië. Muzikaal kan dat dus ook blijkbaar. Daarmee zouden we de Brexiteers onder ons willen uitnodigen om eerder de compilatie van Om Unit ter harte te nemen dan imperialistische marsmuziek.

Reacties