Not Ever


Een oerschreeuw opent de levieten, waarna Soul Grip ‘Ton Rêve’ inzet. Het zal een droom vol angsten, monsters en gruwelijkheden zijn als we af gaan op de snoeiharde black metal die volgt. Alsof Wiegedood op de staart wordt getrapt om een versnelling hoger te gaan, zo furieus klinkt de opener. Na een minuut of twee stopt de chaos en brengt de band een melancholisch klinkend, onheilspellend stukje dat de droom een tweetal minuten naar rustiger vaarwater loodst. Waarna de hel opnieuw losbarst. De rust binnen de droom was maar van korte duur. Al eindigt die uiteindelijk behoorlijk intiem.

Verder op de plaat vinden we het magistrale ‘Grand’, dat meer als heavy rock meets sludge klinkt dan dat het nog black metal is. Heerlijke riffs, knallende bas, memorabele melodie en vokills die er mogen zijn: meer heeft een heavy nummer niet nodig. Joren, Gert, Andy, Emanuel en Nathan vormen het Vlaamse Soul Grip, waarvan de meesten een verleden hebben in de hardcore. Dat ze met Soul Grip voornamelijk de kaart van black metal kiezen, wisten we al van de eerder verschenen split met Vvovnds van eerder dit jaar, ook al op Consouling. Gelukkig voor ons houdt het kwintet het niet bij black metal alleen.

‘Never Leave’ begint als een rustig intermezzo waarna het nummer Neurosis-gewijs helemaal openbarst. Net als in ‘Fiend’ vinden we naast die sludge ook plots heel wat postrock-invloeden, wat de kwaliteit van ‘Not Ever’ alleen maar ten goede komt. De variatie doet deugd en het gebruiken van dezelfde trucjes (een speels rustig stukje inlassen) wordt angstvallig vermeden.


Dit artikel verscheen eerder in GC #148.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties