Geluid

Tangled Thoughts Of Leaving

No Tether

Artiest:Tangled Thoughts Of Leaving
Titel:No Tether
Label:Eigen Beheer

music.tangledthoughtsofleaving.com/album/no-tether

Tangled Thoughts Of Leaving is een instrumentaal kwartet uit Perth, Australië dat ons met hun derde plaat ‘No Tether’ meeneemt op een exloratietocht doorheen doomy jazz en dito postrock en hier en daar wat progrock waarin de piano centraal staat.

‘Yield To Despair’, de vorige en tegelijk tweede langspeler, zat nog op Bird’s Robe en was een meer dan degelijk album dat elke rechtgeaard Dunk! Festivalbezoeker zal hebben aangesproken. Dat zal net zo goed het geval zijn met ‘No Tether’, al blijkt er geen label meer te zijn geïnteresseerd.

Vreemd, want dit stel Australiërs kwijt zich zeer gedegen van hun taak om een stel lange en tegelijk boeiende instrumentale epen neer te zetten. De band, bestaande uit Ron Pollard (piano, synthesizer), Ben Greene (drums, noise), Paul Briggs (gitaar) en  Luke Pollard (bas samples) laat de invloed van de progrock grotendeels achterwege.

De piano wordt op ‘No Tether’ eerder een rockinstrument, dat als een drone tussen de geluidsmuren zit gevat. Want dat kan deze band als geen ander: een geluidsmuur optrekken die stilaan verschuift en verschuift maar ondertussen qua volume en intensiteit alsmaar toeneemt.

Probeer het alsmaar in crescendo gaande ‘Signal Erosion’ maar eens, waar de piano na een end verzwelgt in postrockstormen. ‘Inner Dissonance’ is er dan weer eentje dat we als darkjazz kunnen bestempelen, waarbij, uiteraard, de piano een hoofdrol speelt. Dit nummer toont meteen de veelzijdigheid aan van deze band, die ons onverwacht overvalt en helemaal weet te overtuigen.

Reacties