728x90 MM

New/Rediscovered Musical Instruments + Sound American 6

In een heel klein maar wonderlijk boekje met ‘nieuwe’ muziekinstrumenten herken ik direct de Hanofoon. Het ding, eigenlijk een tuinslang met mondstuk (meestal van een saxofoon of trompet), heet hier Doppler-phone. Het staat onder het kopje ‘Evan Parker’ tussen de Heteroglottal Clarinet en de Giant Buzz Drone, andere instrumenten bedacht of gebruikt door Parker. Over de Doppler-phone vermeldt Parker overigens dat Han Bennink het idee in zijn geheel heeft gestolen. Vandaar de Hanofoon.
Achter de heruitgave van het boekje ‘New/Rediscovered Musical Instruments’ – origineel verschenen in 1980 – zit trompettist Nate Wooley, evenals achter het bijbehorende online tijdschrift Sound American. Dat het boekje is heruitgegeven door Wooley is niet zo gek. Zelf zoekt hij voorbij de mogelijkheden en gewenste klanken van de trompet. Zijn spel is extreem en doorbreekt de grenzen van zijn instrument. Hoewel Wooley het bij de trompet houdt, klinkt zijn muziek er ver voorbij.
Naast Evan Parker staan nieuwe vindingen van Hugh Davies, Paul Burwell, Max Eastley, Paul Lytton en David Toop in het boekje. Er staan veel blaas- en slagwerkinstrumenten in het boek maar geen van allen is zo te koop in de winkel. De instrumenten van Eastley lijken meer op installaties die bespeeld worden door wind of water. Maar vooral Paul Burwell’s Communal Blown Instrument spreekt tot de verbeelding. Het ding is gemaakt van een uitlaat en er kunnen vier mondstukken op worden aangesloten. Een van een trombone, een trompet, een dubbelriet-, en een enkelrietinstrument. Daarnaast kan een slagwerker het gelijktijdig als slagwerkinstrument bespelen. Opnamen heb ik jammer genoeg nog niet kunnen vinden. Of het ooit echt is gebouwd blijft ook onduidelijk. Maar het moet waanzinnig klinken.
Het bijbehorende zesde nummer van Sound American gaat ook over experimentele muziek instrumenten. Het eerste artikel is volledig gewijd aan instrumentenbouwer Harry Partch. Voor de muziek die hij wilde maken waren de juiste instrumenten niet beschikbaar. Dan bouw je ze dus zelf. Een andere tekst gaat over Nicolas Collins en het hacken van cd-spelers. Daarbij transformeert Collins een medium om muziek af te spelen zelf tot muziekinstrument. Het overkoepelend thema is de zoektocht naar nieuwe manieren om geluid te maken. De constante drang om te luisteren voorbij de gevestigde normen van muziek. Het boekje en Sound American gaan niet alleen over historische curiositeiten uit de experimentele hoek. Vooral zetten ze de deuren open naar nieuwe geluiden en de drang om te blijven luisteren.

tekst:
Jan Nieuwenhuis
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!