New Hymn To Freedom


Wie, net als ondergetekende, merkt dat z’n aandacht getrokken wordt door de aanwezigheid van een lid van Portico Quartet, zal heel wat plezier beleven aan ‘New Hymn To Freedom’.

Portico Quartet-saxofonist Jack Wyllie vormt dit trio met toetsenist/producer Luke Abbott en Laurence Piker, de drummer van PVT. Alle drie houden ze zich bezig met ofwel elektronische muziek, ofwel met muziek die op het randje daarvan zit.

De hedendaagse jazz van Portico Quartet kun je bijvoorbeeld prima aansluitend draaien op de eerste DJ Shadow. Szun Waves is nog wat abstracter dan die band, maar ligt –vooral dankzij die zwevende, steeds van gedaante veranderende saxofoon van Wyllie, die moeiteloos als een synth kan klinken– toch op dezelfde lijn: de heel, heel dunne lijn tussen elektronica en jazz. Voeg daar glitchy soundtracks aan toe voor videogames en films, en je hebt ongeveer een idee van waar deze plaat heen gaat.

Maar die steekwoorden zijn slechts een indicatie: in de praktijk pakt ‘New Hymn To Freedom’ nog wat ongrijpbaarder uit, nog avontuurlijker en spannender.


Dit artikel verscheen eerder in GC #147.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties