Nieuws


HET NIEUWE PROGRAMMEREN: GLOBAL SOUNDS?!

Netwerkevent

14/01/2018 – AB Salon – Gratis

 

De jongste jaren had elk festival er de mond van vol: er moest en zou ‘beleving’ aanwezig zijn of een zomers festijn was niet geslaagd. Voor het indoor concertcircuit echter leek die ‘beleving’ omwille van de schaalgrootte – en andere mechanismes die spelen – niet zomaar transponeerbaar naar het concertpodium. Tegelijkertijd vond binnen dat circuit een mentale programmatorische shift plaats die zich manifesteerde onder de noemer ‘Het Nieuwe Programmeren’. Die zoektocht gaat over diversiteit, interculturaliteit, transgender-issues, méér vrouwen op een podium, connectie met de stad, nieuwe samenwerkingsverbanden, participatie én global sounds.

Global Sounds: alweer een modewoord of nét de sleutel om een diverser publiek aan te trekken? En wat zijn Global Sounds eigenlijk? En trekt een Afrikaanse band per definitie een Afrikaans publiek? Programmatoren worstelen ermee, maken soms radicale keuzes of zijn de koers kwijt. Voor wie de poort openzet, is het een avontuurlijke trip. Met vallen en opstaan. Het is een kennismaking met nieuwe actoren uit het veld, nieuwe partners én een zoektocht naar nieuwe publieken.

Samen met concertzaal AB en deBuren nodigt Gonzo (circus) je uit om je een namiddag onder te dompelen in Het Nieuwe Programmeren en Global Sounds?! met keynotes en discussies.

Gastheer Kurt Overbergh (Artistiek Directeur AB) geeft een eerlijke keynote over zijn artistieke ontdekkingstocht, de nieuwe artistieke koers die het huis de jongste jaren vaart en vooral de trage stappen vooruit die hij daarin ervaart. Hij gelooft rotsvast in de ingeslagen weg.

De Belgisch-Congolese muzikant/auteur Cedrik Fermont runt vanuit Berlijn Syrphe, een platform voor experimentele muziek met een focus op Azië en Afrika. Hij publiceerde tevens het felgesmaakte boek ‘Not Your World Music: Noise In South East Asia’. Een sprekende titel die al een idee geeft over hoe hij Global Sounds ziet; hij komt er ons alles over vertellen.

Ook Nathalie Hartjes heeft haar komst bevestigd. Zij is directeur van het Rotterdamse MAMA, platform voor visuele cultuur en de thuisbasis voor een nieuwe generatie kunstenaars. Onder haar directie werd de koers radicaal afgestemd op inclusiviteit. Zo startte ze met een volledig nieuw samengesteld bestuur, dit in samenwerking met de grassroots media start-up Studio Narrative; een proces dat op zijn beurt leidde tot nieuwe inzichten in HR-beleid.

De nieuwe muzikale netwerken – die kiezen voor diversiteit, lokale connecties, nieuwe samenwerkingsverbanden én van neokoloniale connotaties ontdane global sounds – zijn steeds meer succesvol bij het publiek. Dat loopt echter niet altijd van een leien dakje. Hoe pak je dat aan als publieksmedewerker? Welke omkadering moet je geven? Hoe neem je je publiek mee in dit avontuur? Rachid Atia is medewerker publieks- en maatschappelijk werking bij De Roma in Antwerpen. Hij vertelt over zijn aanpak en zoekt samen met jullie naar nieuwe perspectieven op publiekswerking in een veranderende context.

Mariette Groot (Underbelly – Sound Art Media & New Emergences) brengt een selectie boeken mee die nauw aansluiten bij het thema. Daarnaast zorgt ze ervoor dat jouw informatiemateriaal een mooie plek vindt op de ‘traditionele’ informatiemarkt.

Na afloop kan je in AB het concert meemaken van het explosieve Javaanse noise/punk duo SENYAWA dat in zee gaat met het Brusselse polyfonische koor Patshiva Cie. Gonzo (circus) hierover: ‘Met hun unieke geluid, ergens tussen doom metal, folk en improvisatie, blijft het Indonesische duo Senyawa ook na zeven jaar nog altijd verbazen.’ Het concert vindt plaats in het kader van Europalia Indonesia.

En oh ja: we toasten uiteraard ook op Het Nieuwe Jaar!

 

Dit evenement is volzet – je kunt hier niet meer voor inschrijven. Volg ons op social media of schrijf je in op onze e-nieuwsbrief voor nieuwe Gonzo (circus)-events.

 

Netwerkevent met keynotes, discussies, informatiemarkt en Vlaams-Nederlandse ontmoetingen bij een borrel en een concert voor artistiek en zakelijk leiders, programmeurs/programmatoren/curatoren en medewerkers pr, marketing en publieksbereik uit Vlaanderen, Brussel en Nederland.

Comments


Reacties


Geen facebook? Reageer hier

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.%d bloggers liken dit: