Geluid

Merope

Naktės

Artiest:Merope
Titel:Naktės
Label:Granvat
Distributeur:Import

granvat.bandcamp.com/album/nakt-s

Van luiheid kun je Bert Cools niet beschuldigen. Hij is actief in Banjax, Book Of Air, Hoera., Ifa Y Xango Tentet, Matsenoto, Mephiti, Merope, Pudding oO, Urbex, Vansina Orchestra én is mede-oprichter van het Granvat label. Even wat adem happen.

Merope is een muzikaal project met evenveel nationaliteiten als invloeden. Naast Bert Cools (gitaar/effecten) maken ook de Fransman Jean-Christophe Bonnafous (bansuri), de Litouwse Indre Jurgeleviciute (zang/kankles), de Braziliaan Marcello Windolph (bas) en de Spanjaard Miguel Hiroshi (percussie) deel uit van de band. (Als het we goed voor hebben zouden wel enkel Cools, Bonnafous en Jurgeleviciute deze plaat hebben gemaakt).

Cools mag dan al niet lui zijn, zijn meeste output is een muzikale vertaling van onthaasting en traagheid. Op een heel subtiele manier. Merope is alchemie tussen de verschillende muzikale achtergronden van de bandleden. Alchemie die goud oplevert.

De muziek laat folk, improvisatie, jazz en elektronische soundscapes samenvallen in een muzikaal kader dat nergens geforceerd aanvoelt. Integendeel. De plaat klinkt heel natuurlijk. Volgens de perstekst is de band ook geïnspireerd door de natuur en de connectie tussen die natuur en de mens.

‘Naktès’ werd enkel ’s nachts opgenomen en ook dat klinkt door in de muziek, met de stem van Jurgeleviciute als ideale roerganger. Maar de grootste troef van ‘Naktès’ is vooral het unieke karakter van de muziek, dat zich nergens laat ophokken.

Mensen die al eens wat van de muzikale projecten van het Granvat-platform gehoord hebben, zullen wel een gevoel van herkenning hebben. Unieke eigenheid laat zich moeilijk omschrijven. We kunnen proberen.

‘Naktès’ is een warm deken, een zachtaardige stem in een kwade wereld. Het is een omhelzing, een bevestiging. Een betrouwbare gids door een mysterieuze muzikale droomwereld. Experimenteel maar heel ontvankelijk. Zich gezapig ontvouwend blijft ze toch dagen hangen. ‘Naktès’ is puur muzikaal genot.

Reacties