Na-gedachten: Rammellzee (1960-2010)

Begin jaren 1980 ontstaat in New York hiphop. In die tijd gaan rap en graffiti nog hand in hand. Dat is vooral goed te zien in de documentaire ‘Style Wars’ (1983) en de speelfilm ‘Wild Style’ (1982). In beide rolprenten is de op 27 juni jongstleden overleden kunstenaar en rapper Rammellzee (Stephen Piccirello) te zien en te horen. Als graffiti artiest was hij een originator met een unieke stijl en als rapper was hij een inspiratiebron voor onder andere de Beastie Boys en Cypress Hill.

Rammelzee Marion Hannah Busch
Rammelzee – Foto: Marion Hannah Busch

Als Newyorkse tiener begint Rammellzee al vroeg met het spuiten op metrostellen. Opvallend is dat hij daarbij geobsedeerd is door letters. Hij ontwikkelt mettertijd allerlei obscure, ingewikkelde (en soms onbegrijpelijke) theorieën. Zijn theorie over ‘Gothic Futurism’ bijvoorbeeld handelt over de strijd van letters tegen de regels van het alfabet. Begin jaren 1980 verruilt hij de wagons voor canvas en de ondergrondse voor de kunstgalerie. Het is de tijd dat graffiti zijn intrede doet in de Europese kunstwereld.

In Nederland zijn in Groningen en Rotterdam de eerste grote graffititentoonstellingen waarbij Rammellzee ook te zien is. Amsterdam heeft in die tijd zelfs zijn eigen graffitigalerie, Yaki Kornblitt. Hier heeft Rammellzee in 1983 zijn eerste overzichtstentoonstelling. Bij de opening is hij tevens als, extravagant uitgedoste, rapper te bewonderen. Hij heeft duidelijk een aparte stijl, onder meer door het gebruik van effecten op zijn stem. Eén van zijn eerste raps is de tien minuten durende freestyle ‘Beat Bop’, die hij samen met rapper K-Rob in 1983 opneemt. De eerste 12inch versie heeft een hoes van kunstenaar Jean Michel Basquiat (1960-1980).

Het nummer is prominent te horen in ‘Style Wars’ en het heeft in de loop van de tijd een cultstatus gekregen als één van de meest essentiële old skool raps. Eveneens in 1983 neemt hij, samen met onder meer de Duitse (Neue Wilden) kunstenaars Walter Dahn en Tom Dokoupil als gelegeheidscollectief Slinky Gym School, de zeer obscure 12inch ‘Crazy Sneaker’ op. Later is hij nog te horen met de bands Gettovettes en Death Cosmic Crew en als gast bij onder andere Material en U.N.K.L.E.. In 2004 verschijnt op het Duitse Gomma label zijn laatste album: ‘Bi-Conicals Of The Rammellzee’.

Een deel van het unieke optreden van Rammellzee in de Amsterdamse galerie Yaki Kornblitt, op 24 maart 1984, is hier terug te beluisteren.

Rammellzee – deel 1

[audio:https://www.gonzocircus.com/wp-content/uploads/2010/09/Rammellzee-1.mp3|titles=Rammellzee – deel 1]

Rammellzee – deel 2

[audio:https://www.gonzocircus.com/wp-content/uploads/2010/09/Rammellzee-2.mp3|titles=Rammellzee – deel 2]

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!