MUZIEK: Monty Adkins – Van blokfluit spelende kleuter tot componist van digitaal gesamtkunstwerk


Componist en muzikant Monty Adkins is voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen elektronisch en instrumentaal, academisch en toegankelijk, auditief en visueel. Met zijn nieuwe plaat, ‘Rift Patterns’, zet hij de volgende stap in zijn muzikale ontdekkingstocht.

Monty Adkins

Monty Adkins

Als kind waren de blokfluit en Sony-cassetterecorder Monty Adkins’ favoriete speelgoed. Tot op vandaag bepaalt die spanning tussen het instrumentale en akoestische in grote mate zijn werk. Hij genoot een stevige academische opleiding en werd door niemand minder dan François Bayle uitgenodigd om zijn werk te komen voorstellen aan de GRM (de door Pierre Schaeffer opgerichte Groupe de Recherches Musicales), waar hij onder meer de vorig jaar overleden componist Bernard Parmegiani ontmoette.
Adkins bewijst zijn veelzijdigheid met een aantal recente albums waarop ook eenvoudig en intiem werk een plaats krijgt. Toch lijkt de erfenis van de pioniers nooit ver weg. “Nog steeds bewonder ik mensen als Bayle en Parmegiani voor de durf waarmee ze componeerden. Vandaag de dag zie ik maar al te veel componisten veilig binnen de grenzen van het bekende blijven.” Met zijn nieuwste plaat zoekt Adkins het onbekende dan ook op. ‘Rift Patterns’ is een iBook vol muziek, woord, video en foto: een gesamtkunstwerk anno 2014.

Lees het volledige interview in Gonzo (circus) #121.


Reacties