Geluid

Nothing But Noise

Mutantenmaschine


Artiest:Nothing But Noise
Titel:Mutantenmaschine
Label:Wool-E Tapes
Distributeur:Import

Artiest:Daniël B. Prothese

www.wool-e-shop.be

Het blijft ons verbazen hoe ervaren en conceptueel geslepen artiesten als Dirk Bergen en Danïel B. (Front 242) er koppig blijven in slagen om hun cassettes van Nothing But Noise zo spuuglelijk te verpakken. Het goeie ouwe ‘SFR Nomenklatura’ Russisch van de Koude Oorlog keert glorieus actueel terug in de belettering, maar los daarvan is het roodpaarse pallet van ‘Mutantenmaschine’ alweer niet om aan te zien.

Gelukkig kijken we ook met onze oren, en daar is Nothing But Noise nog steeds een zeer welgekomen sterrennevel waarin diepe kosmische ambientdreunen en postindustriële walmen rondjes draaien, voortgestuwd door die heerlijk tijdloze (wegens hun tijd altijd vooruit) sequences uit de gloriedagen van groepen als Tangerine Dream.

‘Mutantenmaschine’ werd in beperkte (110 stuks) uitgebracht ter gelegenheid van een concert in thuishaven Aarschot, en is ook als USB-stick en download verkrijgbaar.

Dan is de nieuwe Prothese veel fijnzinniger uitgedokterd: sober en stijlvol artwork, met een metaalkleur die de titel eer aandoet, en alle info in opdruk op de buitenkant van het cassettedoosje. Het pre-242 project van Daniël B neemt ook grammaticaal een unieke positie in, met titels die al onze proefdrukken tilt doen slaan in onprintbare formules, wegens de ongeoorloofde combinatie van letters en wiskundige symbolen. Het strakke ‘A++ack V2’ is één van de minst ingewikkelde exponenten.

Ook Prothese hoeft niets meer te bewijzen en Daniël Bressanutti kan dus ongehinderd zijn eigen weg richting Kosmische Verlossing blijven uitstippelen door loodzware drones af te wisselen met vederlichte sequences, die af en toe zelfs met een vals glimlachje naar New Age durven lonken.

Maar het woord zwaar staat niet zonder reden in de titel, en Prothese drukt ons ook met ons gezicht in het schroot tijdens enkele industrial-passages met harde beats en samples, of klanklandschappen in falende kerncentrales, die evengoed een experimentele Front 242 jam hadden kunnen zijn.

Dit zeer begerenswaardige kleinood is één van de hoogtepunten in de steeds verder uitdeinende catalogus van dit Gentse cassettelabel. Als je dit leest, zal de gelimiteerde (111 exemplaren in twee verschillende metaalkleuren) cassette in alle mogelijke tastbare formaten en inhoudelijk licht afwijkende versies verkrijgbaar zijn, USB-stick inbegrepen.

Reacties