Mundus Patet

Maurizio Landini (Onasander) en Dani Kloob vormen samen het duo Kloob & Onasander. Met ‘Mundus Patet’ presenteert het duo een uitstekend staaltje donkere ambient en soundscapes. Het is muziek die uitstekend past bij de titel. Die is afkomstig van een oude Romeinse mythe die ervan uit gaat dat er elk jaar drie dagen voorkomen waarbij de poort tussen onze wereld en die van de dood wijd open staat. Op die dagen is er uitwisseling en passage mogelijk. De deuren van de tempels moesten gesloten blijven, er mocht geen oorlog worden gevoerd en geen vrouw genomen. De geesten moesten vrij spel krijgen. Die deur zou trouwens nog steeds bestaan in het Forum Romanum. Het is die mythe die aan de grondslag ligt van de ietwat angstaanjagende nummers die perfect het spooky gevoel weergeven die de meesten onder ons waarnemen als ze dergelijke verhalen lezen of horen. Drones, synthesizers en veel geluiden die een ietwat ongemakkelijk gevoel kunnen teweegbrengen passeren de revue. Het duo creëerde een uiterst efficiënte geluidsband voor de dagen dat de deur nog eens open mag. De geesten kunnen tevreden ronddwalen.

De Zwitser Gilardini is niet alleen geluidskunstenaar, maar ook een begenadigd gitarist die het liefst improviseert en zijn gitaarklanken bij voorkeur ter plekke vervormt en omzet tot ze verworden tot drones die voor de verandering niet steevast als ambient klinken. Hij voegt op ‘The Age Of Space’ behoorlijk wat noise en industrial aandoende geluiden toe waardoor zijn muziek het fluisterbehang ruimschoots overschrijdt. Hij zoekt naar het evenwicht tussen opdringerigheid en ingetogenheid, tussen actie en quasi-rust en dat lukt hem heel goed.

Het tweede deel van ‘Anthology Of Persian Experimental Music’ is al net zo interessant als het eerste. Al is het maar dat een stel artiesten uit Iran, ondanks het gestoorde beleid aldaar, hardnekkig zijn eigen muzikale weg blijft gaan en er soms ook nog in slaagt om die muziek te exporteren. Dark ambient, industrial aandoende nummers, wat noise en een stel nummers die wortelen in de Oosterse traditie en zodoende een exotische tint geven aan deze genres. Shahin Souri en Alireza Amirhajebi zitten in de noisehoek en laten elk een heel intrigerend stuk horen. Xerxes The Dark en Reza Solatipour, de bekendste namen wellicht, tonen aan dat ook in hun thuisland prima dark ambient wordt gemaakt. Ali Ostovar en Ali Latif Shushtari zijn dan weer degenen die de traditie het best weten te verwerken in hun nummers. Het valt ook deze keer weer op hoe divers de muziek uit Teheran en de andere grote steden in Iran, in deze genres alleszins, klinkt. Daardoor is deze verzamelaar alweer een schitterend staalkaartje van een regio waarvan de experimentele muziek ons jammer genoeg maar met mondjesmaat bereikt.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
KloobOnasander_MundusPatet
geplaatst:
ma 15 feb 2021

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!