Geluid

Extra Large Unit

More Fun Please

Artiest:Extra Large Unit
Titel:More Fun Please
Label:PNL Records
Distributeur:Import

pnlrecords.bandcamp.com/album/more-fun-please

Het Large Unit-verhaal dat in 2014 startte met de ep ‘First Blow’, is intussen uitgegroeid tot het paradepaardje van Paal Nilssen-Love’s eigen PNL Records.

‘More Fun Please’ is intussen al de veertigste release van het label, maar ook al de achtste van dit knalorkest, dat als geen ander energie en dreigende chaos in balans kan houden. Van op veilig spelen kan de leider nochtans niet worden beschuldigd, want het ensemble reikte regelmatig de hand naar externe collega’s en wordt voor deze release zelfs uitgebreid tot een achtentwintigkoppige (!) bezetting.

Dat Nilssen-Love met deze commissie voor het Only Connect Festival in Oslo hoog mikte, blijkt niet enkel uit de XL-bezetting, waarin naast een hoop blazers ook plaats is voor drie pianisten en accordeonisten, maar ook uit de compositorische aanpak.

De man heeft nog altijd een zwak voor extreme contrasten en pieken, maar hier wordt nadrukkelijk aangeleund bij hedendaagse muziek, terwijl de jazzcomponent wat naar de achtergrond geschoven werd. Om een troebele wirwar te vermijden heeft hij geprobeerd om de vrijheid in strakkere banen te leiden, wat soms gebeurt met een verrassend rigide, ingetogen of gedoseerde aanpak, met staccato klankenregens, uitgedunde passages waarin ook de minder evidente instrumenten het voortouw nemen en knappe contrasten.

Er zijn natuurlijk een paar davermomenten waarbij het boeltje compleet uit z’n voegen lijkt te gaan barsten (en dat klinkt behoorlijk indrukwekkend), net zoals van die passages waarin het klinkt alsof twee bloeddorstige orkesten elkaar naar het leven staan.

Maar… dan krijg je ook die sterk onder controle gehouden tweede helft, die niet explodeert zoals je zou verwachten en de spanning erin houdt zonder die typische mokerslagen. En zo tekent de grootste bezetting van het orkest tot nog toe voor het meest genuanceerde geluid. Deze Large Unit is nog niet uitverteld.

Reacties