Geluid

The Transcendence Orchestra

Modern Methods For Ancient Rituals


Artiest:The Transcendence Orchestra
Titel:Modern Methods For Ancient Rituals
Label:Emego
Distributeur:Import

Artiest:Claire M. Singer


De naam dekt de lading. The Transcendence Orchestra beoogt de dagelijkse realiteit te overstijgen. Dat geldt voor de band, die zich vierentwintig uur opsloot in een oude abdij in Engeland, en zichzelf buiten tijd en ruimte probeerde te plaatsen. En voor de luisteraar, die zeventig+ minuten deinende en dreinende dronescapes krijgt om zich in te verliezen.

De leden van het orkest zijn Anthony Child – vooral bekend als techno legende Surgeon, maar recent ook actief in de beatloze elektronica, zoals op de twee delen ‘Electronic Recordings From Maui Jungle’ en zijn sets op het Freerotation festival – en Engelse deejay Daniel Bean.

Het geluid is tegelijk elektronisch en traditioneel, door de mix van instrumenten – bijvoorbeeld een Buchla Music Easel aan het ene eind, en draailier en harmonium aan het andere. Met name die laatste twee zorgen voor een dik, sonoor geluid, dat op vier nummers overheerst, en mij deden denken aan Coil’s ‘Queens Of The Circulating Library’.

De sound is dik aangezet, zodat een deken van geluid ontstaat, en wie goed luistert, hoort onderin de mix nog een schat aan signalen –of denkt dat te horen, want de muziek lijkt bij uitstek geschikt om jezelf in te verliezen. In één nummer duiken er halverwege belletjes op, maar daarna trekt de stroom je weer onder en verder.

Opzet en invulling zijn wat eendimensionaal, maar waarschijnlijk is juist dat de manier om de toegang te vinden naar een andere dimensie.

Claire M. Singer volgt haar debuut ‘Solas’ met de ep ‘Fairge’, live opgenomen in de Oude Kerk te Amsterdam. ‘Fairge’ is Gaelic voor ‘de zee’, en in de twintig minuten durende stapeling orgeltonen vangt Singer het kalm deinen van de zich naar alle kanten uitstrekkende oceaan.

Langzaam verlopen de akkoorden terwijl de grondtoon constant door blijft klinken. De muziek werkt naar een hoogtepunt, om daarna als met het eb weer in de verte te verdwijnen. Aardser dan The Transcendence Orchestra, maar net zo allesomvattend.

Reacties