Blog Magazine

Mobiele Curatoren Collectieven


Het is alweer een tijdje geleden dat we onszelf hardop enkele vragen stelden. Zijn de dagen van de vaste muziekprogrammeur/muziekprogrammator geteld en is de toekomst aan het ‘mobiele collectief’? Zijn onvrede over het aanbod en drang naar muzikale vernieuwing de enige drijfveren? Of heeft het iets met de huidige tijdgeest te maken? Die ontwikkeling vormde de aanleiding voor de reeks ‘Mobiele Curatoren Collectief’, waarin onze medewerkers de lezers (nader) kennis lieten maken met collectieven die zich vaak niet tot één zaal of podium beperken. Inmiddels zijn er acht interviews verschenen, die ook in hun geheel online te lezen zijn op onze site. Ben of ken jij zo’n collectief? Mail ons dan gerust!

In Utero

In Utero mocht het spits afbijten. Het trio Tinne Vandersmissen, Karolien van Humbeeck en Lien Peters voelde aan dat er in Mechelen nog ruimte was voor concerten en artiesten in het hardere segment, zoals de band Cocaine Piss. Opvallend is dat In Utero zichzelf expliciet presenteert als vrouwelijk collectief, in een muziekwereld waarin seksegelijkheid nog ver weg is.
facebook.com/inutero.concerts

Haperende Mens

Haperende Mens is opgezet door Katja Vercouteren, en groeide snel uit tot een breed collectief met dito achtergrond. Inmiddels worden er tentoonstellingen, concerten en natuurlijk het Haperende Mens Festival georganiseerd, waarbij diverse kunstdisciplines bij elkaar komen. De naam zegt het al: onvolkomenheid is een pre, want dat levert veel creativiteit op.
haperendemens.nl

Oorstof

Het duo Oorstof, bestaande uit Christel Kumpen en Koen Vandenhoudt, is met recht mobiel: ze organiseren concerten door heel Antwerpen, maar maken ook uitstapjes naar Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Luik. De rode draad is improvisatie, maar de Minutemen zijn net zo welkom als Peter Brötzmann. Er is inmiddels zelfs een platenlabel waarop opnames van Oorstof-concerten verschijnen.
soundinmotion.be

OnderGronds

Jo Versmissen en Jan Cassier, twee van de drijvende krachten achter OnderGronds, begonnen midden 2013 met hun collectief. Doel was en is nog altijd zoveel mogelijk speelkansen bieden aan lokale bands. Al snel meldden zich veel artiesten die te klein waren voor de grote podia, en voor hen begon OnderGronds geschikte locaties uit te zoeken zodat ook zij gehoord kunnen worden.
facebook.com/AntwerpMusicCity

F/luister

Achter F/luister schuilt Wilbertjan Vlot, die het ontzettend vervelend vindt als mensen door een concert heen kletsen. Tijdens de door hem georganiseerde concerten is hij streng, doch rechtvaardig: als je al iets wil zeggen, fluister dan. Hij richt zich immers op intense luistermuziek. Inmiddels heeft Fluister concerten georganiseerd in De Helling en voor Le Guess Who?.
fluister.org

Kulter

Onder de naam Kultur organiseert Julie Dassaud evenementen en concerten in de rafelranden van Amsterdam. Ze is beeldend kunstenaar, maar begon het maar saai te vinden om de hele tijd in haar eentje te werken. Nu organiseert ze onder meer Bring Your Own Beamer-avonden en is een van de drijvende krachten achter festival Instruments Make Play.
kulter.nl

Rebel Up!

Onze Gonzoïst Seb Bassleer – onder meer befaamd om zijn eclectische mixtapes – is een groot kenner van alternatieve wereldmuziek, of die nu uit Ghana, Mozambique of Portugal komt. Samen met zijn collectief Rebel Up! organiseert hij dj-avonden, feestjes en inmiddels zelfs muziekprogramma’s voor AB. Meerdere keren per maand brengt het collectief verre uithoeken voor een avondje wat dichterbij.
rebelup.org

V for Vulture

Emanuele Marchi begon V for Vulture omdat hij in Nederland nauwelijks de muziek live kon horen waarmee hij in vaderland Italië opgroeide: postrock, mathrock en experimentele metal. Inmiddels wordt het collectief gerund door Rutger van Aken en Laura Bottin, die zich ervoor inzetten om wat lastiger te programmeren bands toch een welverdiend podium te kunnen geven.
vforvulture.com

Comments


Dit artikel verscheen eerder in GC #142.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties
%d bloggers liken dit: