Mobiele Curatoren: He4rtbroken
Maart 2018. Het Brusselse collectief He4rtbroken viert zijn derde verjaardag. Drie jaar lang al brengen Stéphanie Kevers en Liyo Gong experimentele clubsounds naar de Belgische hoofdstad. Geïnspireerd op de Londense scene en gewoon, omdat niemand anders dat al deed. Inmiddels zijn de ‘girly nights out’ uitgegroeid tot de meest avontuurlijke clubavonden in town.
De avond voor het verjaardagsfeest verschijnt op Facebook een lijst met alle namen die de voorbije jaren de He4rtbroken-avonden invulden. Het leest als een ‘wat er ondergronds leeft’ en is om je vingers bij af te likken: Sega Bodega, Lotic, DJ PayPal, Bonaventure, Nkisi, Klein, J.G. Biberkopf en vele anderen. He4rtbroken drukt al drie jaar zijn stempel op het bestaan van experimentele, fragmentarische elektronische klanken in Brussel. De crew – bestaande uit Steff en Liyo, aangevuld met de resident deejays Munix en Ssaliva, die als duo onder de naam nevrland draaien – wil emotie terugbrengen naar de club. Dat kan, volgens Liyo Gong die we spreken voor dit interview, alleen door opnieuw te experimenteren. “Van ambient audiovisuele liveshows tot ballroom dj-sets; wij zoeken naar artiesten die durven, ongeacht het genre of hun status. In een tijd waarin de clubcultuur vastzit in een soort fundamentalisme, waardoor er niet meer wordt geëxperimenteerd. Terwijl zich op dat gebied net alle emotie en plezier bevindt.”
He4rtbroken is vernoemd naar het in 2007 verschenen ‘Heartbroken (ft. Jodie)’ van T2. “Het perfecte lijflied om bij te huilen, in de club. Ondanks onze verschillende muzikale achtergronden houden we allemaal van onbeschaamd verdrietige en emotionele muziek.”
Outsiders
“Onze clubavonden organiseren we ongeveer eens in de twee maanden, daarbij passen we ons aan de tourschema’s van de artiesten aan. Vaker iets organiseren lukt niet, vanwege onze drukke banen. Ik werk als video-editor en Steff is set-designer. Juist doordat wij nog andere activiteiten hebben buiten He4artbroken, zijn we vrijer om te doen wat we willen op de avonden zelf.”
Toen het duo begon met het organiseren van hun feesten, merkten ze dat het moeilijk was om serieus te worden genomen. “Twee onbekende meisjes die er ook nog eens heel jong uitzagen. Mensen keken op ons neer. Ze dachten dat we geen benul hadden van wat we aan het doen waren, omdat ze onze muziek niet konden plaatsen. Onze avonden noemden ze ‘girly’ feestjes.”
Ze voelden zich outsiders, maakten geen onderdeel uit van een lokale scene. “We dachten dat we nooit dj’s konden worden, het was echt zo’n jongensclub. Bovendien: als je eenmaal als vrouwelijk duo op de voorgrond treedt, moet je ineens alle meisjes vertegenwoordigen. Het is heel moeilijk om geen veilige plek te hebben waar je fouten mag maken. Daarom leerden Steff en ik onszelf eerst alles alleen aan, hielpen elkaar en bedachten onze eigen manier om het aan te pakken. Juist daarom voelen wij ons ook volledig vrij om te experimenteren in onze dj-sets.”
Schattig
“Op dit moment werken wij samen met Beursschouwburg, waar ook de meeste van onze avonden plaatsvinden. Voor de kleine, meer plakkerige feestjes, gaan we naar Universal Club,” vertelt Gong. “Wij hebben het geluk gehad uiteindelijk locaties te vinden die ons vertrouwen en snappen wat we doen. Dat is heel belangrijk voor ons. Het was in het begin moeilijk een plek te vinden in Brussel.” He4rtbroken ging van locatie naar locatie en kreeg enkele slechte ervaringen te verwerken. “De feestjes waren gelukkig alle beslommeringen waard,” zegt Gong. “Van geen enkele avond heb ik achteraf spijt gehad van de line-up. Intussen trekken we een fijn publiek van gelijkgezinde muziekliefhebbers. Echt het meest schattige publiek ooit, heel maar ook open-minded.”
Dankzij samenwerkingen met Les Garages Numériques en Kunstenfestivaldesarts heeft He4rtbroken al op te gekke locaties in de stad hun avonden mogen organiseren. In september bracht het ze nog naar de Hortagalerij (het vergeten winkelcentrum onder het Centraal station, onlangs omgedoopt tot C12 en nu in handen van het Deep In House-collectief, ks) en naar – wat Gong de meest tot de verbeelding sprekende locatie ooit noemt – het Dynastiepaleis aan de voet van de Kunstberg.
Shangai
Niet alleen in Brussel maakt He4rtbroken furore, ook in Londen en Shanghai organiseerde het duo al enkele avonden. Die avond in Shanghai en de bijhorende He4rtbroken-tour door Oost-Azië rekent Gong tot een van de hoogtepunten tot dusver. “Mijn familie woont daar. Ditmaal kon ik, terwijl ik hen bezocht, ook mijn vrienden meebrengen en deze twee belangrijke delen van mijn identiteit met elkaar verbinden.”
Intussen hebben de He4rtbroken-dj’s ook een maandelijkse show bij The Word Radio. Gong maakte al eerder haar radiodebuut, onder de He4rtbroken-alias, bij NTS Radio.
The Fader mocht eind december de release van de eerste He4rtbroken-compilatie aankondigen. Op deze – gratis te downloaden – compilatie staan bijdragen van onder anderen Sky H1, Endgame en Larry B. Namen die eerder al op een He4rtbroken-avond voorbijkwamen. Het is een duidelijk staalkaartje van waar het duo heen wil en wat zij doen op en met de Brusselse dansvloeren. “Toen we begonnen, voelden we ons meer verbonden met Londen. Veel van de artiesten die wij naar Brussel brachten waren op dat moment nog onbekend. Inmiddels zijn we bekender en is de bijhorende clubscene, waar wij zo van houden, ook gegroeid.”
Je ziet die verandering duidelijk terug in het Brusselse muzieklandschap. Er komen steeds meer (kleine) boekingscollectieven bij die ongeveer dezelfde programma’s bieden. He4rtbroken heeft duidelijk het pad voor ze geëffend. “Dit houdt wel in dat wij nu ook harder moeten werken om het interessant te houden en overlappingen te voorkomen, anders raakt ons publiek verveeld. Terwijl wij juist willen blijven verrassen.”
Toekomst
In juni nodigt He4artbroken de in Maleisië geboren en in Taiwan wonende technoproducer Tzusing uit voor zijn debuut in Brussel, net iets meer dan een jaar na de release van zijn uitzonderlijke debuut ‘東方不敗’ bij L.I.E.S. Records. “We waren enorm onder de indruk van zijn optreden dat we zagen in Shanghai
. Zijn dj-sets zijn aanstekelijk en krachtig en doorspekt met industrial en EBM-invloeden, terwijl hij tegelijkertijd een eigen verhaal vertelt en Oosterse invloeden in zijn set verwerkt. Daarnaast staan ook Gabber Eleganza en Flora Yin-Wong op het programma, twee artiesten die ik enorm bewonder.”
Wat zijn de plannen nog voor de toekomst? “Die hebben we niet echt. We willen het gewoon leuk en interessant houden. Voor onszelf, en hopelijk ziet het publiek dat ook zo.”
Dit artikel verscheen eerder in GC #145.
Koop deze editie in onze webshop!Live
08/06Discografie
VA - Secret Songs For You (Eigen beheer, 2017)Lees meer
Lees meer over J.G. Biberkopfin GC # 137
Lees meer over SCENEREPORT Nieuwe collectieve stemmen in dance in GC # 140
Reacties