Mixtapes

MIXCLOUD MONDAY: Spider, Spit and Broken Bells – Haperende Mens Festival 2018


Op 12 en 13 januari vindt het Haperende Mens-festival plaats in Rotterdam bij WORM en V2_.  Artistiek leider Bence Meijer – die in het verleden onder andere bij Incubate actief was, nu bij OCCII vrijwilliger is en zijn blog Archaic Inventions tracht bij te houden, maakte een mixtape waarmee hij een uitgesproken verhaal wil brengen.

“Ik heb een mixtape samengesteld waarbij ik heb gepoogd een muzikale doorsnede van ons festival te tonen. Daarbij heb ik eigen favoriete nummers uitgelicht die mijn eigen gevoel bij ons festival weergeven. De mixtape bevat zowel door de industrial geïnspireerde techno-tracks als meer experimentele improvisatie.

Harde, grove klanken van artiesten zoals de Chinese Pan Daijing en de Britse elektronica pionier JK Flesh worden gecombineerd met de experimentele etnische muziek van bijvoorbeeld de Indonesische groep Senyawa of de elektronische gamelan van David Edren (DSR Lines). Deze muziek kan zowel vervreemding oproepen als nieuwe werelden doen ontluiken. Ik ben van mening dat het belangrijk is om variatie te tonen in mixtapes, omdat het veelvuldig voorkomt dat er slechts één genre of stijl aan de oppervlakte van de muziek blijft doorklinken. Veel moeilijker is een muzikaal narratief te creëren dat je van het ene punt meeneemt op een avontuur naar het einde. Eclectische en postmoderne DJ-sets raken hier vaak het spoor bijster.

Op de mixtape heb ik de zwaardere momenten afgewisseld met rustigere momenten door de gekozen nummers van onder andere Tomaga en Bear, Bones Lay Low. Daarnaast vond ik het erg belangrijk om een politiek beladen nummer van de Parijse band Oiseaux-Tempête te kiezen. Hun album Al-‘An! is naar mijn mening een van de beste releases van 2017 en zal het sociaal-politieke klimaat van nu nog tot ver in de toekomst laten weerklinken.

Een van mijn favoriete acts aller tijden is het Britse Skullflower dat al sinds 1987 actief is. Ik heb gekozen het geheel te besluiten met het zware nummer “Black Rabbit” dat als de duistere  psychedelische tegenhanger kan worden beschouwd van de Jefferson Airplane-klassieker “White Rabbit”. Ik hou er van om ernst terug te horen in muziek, een diepe noodzaak die ten grondslag ligt aan de creatie van de muzikant. Het daadwerkelijk weten te creëren van sferen vind ik vaak belangrijker dan muzikale virtuositeit of andere conventies.”

Meer informatie:

Facebook-event

Website

 

 

Haperende Mens is een in Amsterdam gevestigd kunstinitiatief dat tentoonstellingen maakt, concerten programmeert, onderzoek doet en diverse projecten organiseert in samenwerking met kunstenaars, culturele organisaties en diverse partners. 


Reacties