MIXTAPE Ogentroost @BRDCST


Van 5 tot 9 april vindt in Brussel het BRDCST-Festival plaats, geïnitieerd door Ancienne Belgique. Je leest er alles over in de special in de maart-april editie van Gonzo (circus). Een van de co-curatoren, Consouling Sounds, stelde het bijzondere Ogentroost programma samen. Consouling-oprichter Mike Keirsbilck vertelt erover en presenteert een mooie mixtape!

Mike Keirsbilck: “Consouling Sounds heeft de fantastische kans gekregen om drie jaar lang label in residence te zijn bij Ancienne Belgique. Dat resulteert ondermeer in de mogelijkheid om een dag de curator te zijn van een ruimte tijdens het BRDCST-festival. Voor deze editie hebben we ons laten leiden door Empusae, en brengen we een productie binnen het festival, genaamd ‘Ogentroost’. Empusae zal ook die dag zijn nieuwe album ‘Lueur’ voorstellen – een diep persoonlijk album dat zijn oorsprong vindt in de oogaandoening van kernlid Nicolas Van Meirhaeghe.” Vanuit zijn achtergrond als literatuurwetenschapper legde Keirsbilck snel de link met heel wat auteurs uit de wereldliteratuur die ook over blindheid hebben geschreven. “Samen met Nele van Consouling Sounds selecteerden we zes blokken tekst van auteurs zoals Sophocles, Vondel, Oscar Wilde, en natuurlijk Constantijn Huygens, aan wiens gedicht ‘Ogentroost’ we de titel van onze productie hebben ontleend. Dat gedicht schreef hij voor een vriendin die blind werd. Hij troost haar in het gedicht met de gedachte dat echt zien niet naar buiten gericht is, maar naar binnen. Vanuit die gedachte hebben we ook de andere blokken tekst geselecteerd, en hebben die telkens aan een beweging binnen de Antieke tragedie gekoppeld. Van proloog over mimesis, hamartia, peripateia, anagnrosis, tot de uiteindelijke catharsis. Elke band of artiest die zal optreden die dag is aan één van die hoofdstukken verbonden, waardoor de hele dag in feite één overkoepelend verhaal vormt: een moderne tragedie in zes aktes.”

De bands of artiesten die ‘Ogentroost’ gaan vormgeven zijn A-Sun Amissa uit het Verenigd Koninkrijk, BARST en Karen Willems die samen een spannende improvisatieset gaan brengen, Treha Sektori uit Frankrijk, Innerwoud en Astrid Stockman die speciaal voor de gelegenheid een selectie gaan brengen uit Medeamaterial – de opera die ze maakten samen met Lab.Oratorium en Transparant, CHVE en uiteraard Empusae als catharsis van de dag. Keirsbilck: “Veel van de artiesten die een akte opnemen zullen trouwens ook terug te zien zijn tijdens de catharsis. CHVE verzorgde immers de gastvocalen op het nieuwe album van Empusae, en zal samen met Bart Desmet (BARST) en Dehn Sora van Treha Sektori eveneens deel uitmaken van (Empusae) line-up die dag. Een bijzonder woord van dank moet daarbij ook uitgesproken worden voor Christel Morvan. Zij is niet alleen de visuele artieste bij Empusae, maar heeft ook de vormgeving voor haar rekening genomen. Alle grafische elementen zijn door haar uitgewerkt, waardoor het geheel ook visueel een coherent geheel vormt.”
Lees ook het essay over Ogentroost & beluister de bijhorende podcast!
Beluister ook de mixtapes van Empusae en Barst!


Reacties