Mixtape Monday: A New Wave Of Jazz Festival


Op 18 en 19 oktober kun je in de Singer in Rijkevorsel naar het A New Wave Of Jazz Festival. Dirk Serries, muzikant en curator van het gelijknamige label stelde alvast deze mixtape samen.

Curator

Dirk Serries is curator van het label A New Wave of Jazz. Hij is niet de doorsnee improviserende muzikant. De man heeft een voorkeur voor de klassieke freejazz uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Zijn eigen talenten liggen echter elders.

Hij is een meester in muzikale textuur. Die vaardigheid heeft hij de laatste dertig jaar ontwikkeld en verder verfijnd. Dat deed in projecten als vidnaObmana, Fear Falls Burning en Microphonics. Daarnaast waren er vele samenwerkingsprojecten. Sinds kort is hij ook actief onder eigen naam.

Het uitgangspunt in al die gedaantes was altijd de meer abstracte of geluidgeoriënteerde vleugel van experimentele muziek. Serries is nu minder afhankelijk van zijn kenmerkende effecten en loops.

Hij ontwikkelde een nieuwe ‘naakte’ muzikale taal. Die gaat van zachtjes tokkelen naar krabbelen, pointillisme en incidentele uitbarstingen van onsamenhangend gehuil. De aanpak van Serries komt voor uit zijn ervaring in de wereld van ambient en industriële muziek. Die nieuwe taal werd ook beïnvloed door een meester als Derek Bailey.

De improvisatie van Serries is puur afhankelijk van zijn relatie met zijn elektrische gitaar. Al dan niet voorbereid.

Mixtape

“De muziek op deze mixtape is een kleine selectie uit de 7 nieuwe releases op het label. Ik heb bewust gekozen voor diversiteit. Ook om aan te tonen dat deze genres effectief meer gemeen hebben dan op het eerste gehoor.

Zowel de vrije improvisatie als de minimale gecomponeerde avantgarde muziek hebben als belangrijk element tijd en ruimte. Ingrediënten die deze muziek zo totaal tegenover dat zet wat momenteel algemeen wordt geaccepteerd. Van akoestische frenetische dialoog tot zeer introverte, haast verstilde, maar ook volledig uitgepuurde recyclage.”

Playlist

Benedict Taylor & Anton Mobin – Slicing Ups from ‘Close Quarters’ (CD)
Antoine Beuger performed by Dante Boon – excerpt from ‘traces of eternity, as yet to be’ (CD)
Asmus Tietchens & Dirk Serries – Klarinette 1 from ‘Air’ (CD)
Daniel Thompson & Colin Webster – II (excerpt) from ‘Boskage’ (CD)
Serries/Vanderstraeten/Verhoeven – Tangent (excerpt) from ‘Impetus’ (CD)
Antoine Beuger performed by The Extradition Ensemble – excerpt from ‘Now Is The Moment To Learn Hope’ CD)
Tonus – Amplitude (excerpt) from ‘Segment Tones’ (CD)

Meer info

newwaveofjazz.com
Tickets via De Singer
(Koop trouwens voor 31 augustus je combikaartje en krijg er een gratis totebag van A New Wave Of Jazz bovenop!)


Reacties