Mixtapes

Mixtape #291: BRDCST FESTIVAL 2018


Ook op de derde editie zet BRDCST, het voorjaarsfestival van het Brusselse Ancienne Belgique dat plaatsvindt van 4 tot en met 8 april, graag innovatieve makers, netwerken en uitdagende collectieven in de kijker. Artistiek directeur Kurt Overbergh en programmeur Mich Leemans stelden een mixtape samen.

“We plaatsen bewust een aantal labels centraal zoals Blackest Ever Black (Carla dal Forno, Pessimist…), het aan Sleaford Mods gelieerde underground postpunk/noiselabel Harbinger Sounds, het dwarse Belgische kwaliteitskeurmerk Consouling Sounds, tak:til (Glitterbeats kersverse instrumentale sublabel met Joshua Abrahams en Širom), maar ook Boussiphone Records. Zeg maar: het Maghreb-equivalent van het Alan Lomax-archief waarover je eerder al in Gonzo (circus) #141 kon lezen.
BARST plays ‘Sister Ray’ wordt opgevoerd naar aanleiding van de viering van de vijftigste verjaardag van de Velvet Underground-klassieker ‘White Light/White Heat.’ Immers, niet toevallig een halve eeuw later dan mei 1968, bulkt onze samenleving en ook BRDCST van protest. Sleaford Mods trekt ten strijde tegen de Brexit (zie GC#122 en verder in dit nummer), Young Fathers zetten zich actief in tegen anti-Islammanifestaties van Pegida en de missie van het NON Worldwide-collectief (zie: Chino Amobi, Nkisi en Bonaventure) luidt: ‘a rejection of mass culture and existing political conditions’. De finale uppercut krijg je met Irreversible Entanglements feat. Moor Mother, dat klinkt als het moderne muzikale equivalent van Black Lives Matter.

BRDCST bruist dit jaar van global sounds: hedendaagse vernieuwende wereldse klanken. Denk maar aan de opwindende Maghreb Bass Adventures van Ammar 808 & The Maghreb Unit en de Turkse psychedelia (sic!) van BaBa ZuLa en Altin Gün, alsook de Egyptische zangeres Nadah El Shazly en de opwindende gqom-klanken van het Zuid-Afrikaanse duo Faka.
Leve ook de opwindende footwork van Jana Rush, de uit Zimbabwe afkomstige koningin van de duimpiano Stella Chiweshe. Met Sylvia Kastel en Mhysa (zie: Scraaatch) serveren we scherpe elektronica, terwijl de black metal van het Deense Myrkur evenmin mocht ontbreken.
Tot slot zijn we bij BRDCST meer dan trots dat we een aantal Europese premières presenteren, zoals de live soundtrack van een van de populairste Netflix-reeksen van dit moment (‘Stranger Things’ door S U R V I V E-leden Kyle Dixon en Michael Stein), maar ook de unieke samenwerking van de wonderlijke stemmenpracht van Le Mystère Des Voix Bulgares en Lisa Gerrard (Dead Can Dance). Voeg daarbij nog de gegarandeerd wervelende shows van muzikale vernieuwers als het Schotse Young Fathers en James Holden & The Animals Spirits, waarover je verder in deze special meer leest, en het festival biedt zonder meer een opwindende dwarsdoorsnede van wat in 2018 relevant is.”

 


Reacties