Mixtapes

Mixcloud Monday: The Ugly Papas


Ugly Papas, een legende uit de Belgische ondergrond, houdt op 30 september een feestje in het onooglijke Rekkem (bij Menen, West-Vlaanderen, België) ter gelegenheid van een nieuwe plaat.

Die nieuwe plaat – ‘Atomium Pluto’, met tien niet eerder uitgebrachte nummers uit de archieven – komt uit op het net zo nieuwe Mayway Records. Nieuw is bij Ugly Papass uiteraard relatief. De bende rond Luc Dufourmont (tegenwoordig Idiots! en lid van de Bende van de Roste uit de VRT-serie Bevergem) geeft namelijk een éénmalig concert ter gelegenheid van de release van dit album, hun eerste in twintig jaar. En dat wordt achter de kerk van Rekkem grootschalig gevierd worden met een resem gasten die het feest luister bij komen zetten zoals Mauro Pawlowski, Tim Van Hamel en beiaardier Wim Berteloot.

Alle info over ‘The Night of The Ugly Papas op www.uglypapas.be.

Meer dan genoeg reden om Luc Dufourmont een Mixcloud Monday te laten samenstellen. Toen die via de elektronische snelweg in onze brievenbus viel zat er ook een briefje bij:

“Beste vrienden van de Mixtape Maandag,

ik heb 11.111 stukken muziek staan op schijven die aan mijn laptop hangen, veel van die stukken hebben door de jaren heen hun identiteit verloren en bestaan enkel nog uit cijfertjes (na de crash van 2016). Ik weet dat zeker 80% van de 11.111 stukjes best ok zijn voor uw oren en ik kan dus wel een 60-tal maandagen vullen.

Ik koos ‘au pif’ zoals ze in ’t Frans zeggen, op goed geluk af, een 100-tal nummers en schrapte tot er een lijstje overbleef. Zoek zeker geen stijl, lijn of genre in deze lijst, ik heb er een levensprincipe van gemaakt om voor alle soorten muziek open te staan en dit gaat wel extreem ver in mijn geval, van avant-garde, punk via klassiek tot very death-metal om dan via accordeon terug in een vioolconcerto te eindigen en als dessert nog een dosis reggae binnen te kappen, slechts 1 belangrijk criterium is geldig, het moet goed zijn (in zijn genre).

Laat ons zeggen dat de wijze zin van Frank Zappa “Does Humor Belong in Music” een beetje de leidraad is geworden voor deze mixtape. Veel plezier.
Er staan ook niet uitgebrachte nummer tussen, El Toro, uit de laatste periode van de Ugly Papas, ik kwam het tegen op mijn zoektocht en voilà, voor Gonzears only en verder het nummer Circumstances van Beefheart hier in een versie van Slack Bastard een supergroepje waar ik deel van mocht uitmaken (2007) samen met Isolde Lasoen, Filip Wauters, Steven Janssen en Dick Descamps.
We starten met een nummer waar ik 30 jaar naar op zoek ging en pas gevonden heb met de intrede van Shazam. Ik had er een stukje van op een cassette staan en kon het zo goed als uit het hoofd maar hoorde het nooit nergens meer en had ook geen uitvoerder noch artiest, hoe groot was mijn verbazing toen het bleek van Ultravox te zijn, lang voor hun Vienna waren ze berehard begot, zeer sterk, Artificial Life van het HAHAHA! -album, wat een bommetje!
Verder veel leuke deuntjes, een zeer kleine greep uit het aanbod, als er ooit eens een lijst van 10 uur moet gemaakt worden kan dit allemaal nog met meer verassingen en pareltjes uitgebreid worden!
Gonzzzzzzzzzz ze! xxx

Luc Dufourmont”


Reacties